Vyberte stranu

Človek sa tu ponorí do detailov duševného rozpoloženia, zmýšľania a vnútorných dilém muža, ktorý trpí hladom. Robí čo môže, ale v súboji hladu a svojej cti vyhráva tá druhá. Hladuje, lebo doba v ktorej žije je ťažká a písaním, čo je jeho jediná forma obživy, si nedokáže zarobiť bez toho, aby pritom nestrácal svoju česť. Keď sa mu to občas podarí, je tak vyhladovaný, že už to sústo jednoducho nedokáže stráviť.

Kniha je veľmi dôveryhodná, až človeka premkýna ten neutešený ľudský stav, kedy sa nevie vlastnými silami dostať z utrpenia, zamotáva sa znova a znova doslova do labyrintov a uzatvorených kruhov potrieb rôznych hierarchií. Hlad je tu zničujúci fenomén, ktorý neničí len ľudské telo, ale človeka ničí aj morálne. Navyše úpadok je tak pomalý, že si človek toto všetko uvedomuje a tým sa rozkladá aj jeho duša.

Hamsun na hlavnej postave, čiastočne autobiografickej, ukazuje, aký jemný je rozdiel medzi poctivosťou, morálnou čistotou a zvrátenosťou. Hladujúci je úzkostlivo zameraný na svoju dobrú povesť, morálku a disciplínu, ktoré si ale v okamihu dokáže sám zničiť. No napriek tomu s tým nič nespraví. Sám to raz povie: „Nemám rád u seba žiadne peniaze, ťažia ma.“ Nehladujúcemu to pripadá, akoby už prekročil určitú hranicu a stratil súdnosť. Ťažia ho peniaze, ktoré ho ale môžu zbaviť hladu. Keď sa zbaví hladu, môže naplno začať pracovať. Keď bude jeho práca cenená, získa od hladu pokoj. On akoby ale poznal koniec tohto reťazca, ktorý si nehladujúci nedokáže uvedomiť.

V roku 1966 bol podľa knihy natočený rovnomerný film, ktorý som si tiež pozrel. V ňom má už hlavná postava aj meno. Pontus je vyobrazený neuroticky, bez charakteru a skoro akoby bol šialeným. Nie je tu vidieť aké pohnútky ho vedú napríklad k tomu, aby sa rozprával s mužom na lavičke, aby si neustále vymýšľal, aby peniaze, ktoré by mu pomohli, dal chudobnej žene a podobne. Chýbal mi tu vnútorný dialóg, ktorý je podľa mňa na tejto knihe úplne zásadný a celej knihe dáva nesmierne útrpnú náladu, dal však hlavnej postave tvár, čo som ocenil.

(…, 0538, 0539, 0540, …)

Share This