Vyberte stranu

Dnes si svoj voľný čas veľmi cením a preto sledovanie tohto filmu bolo pre mňa len nudou šíriacou sa za hluku neustálych výbuchov a výstrelov, prestrihaná až do boku pichajúcimi romantickými rozhovormi o (ne)zmysle toho celého a dlhými pohľadmi do smutných skoro plačúcich očí. Nedal mi nič. Ani len ten kúsok humoru, na ktorom som sa zasmial v dvojke.

Po dvojke som naozaj čakal, že si užijem trochu zábavy, ale Stallone zvolil oveľa vážnejší tón a film sa zjavne snažil pôsobiť ako seriózna akcia, kde naozaj ide o život a treba brať vážne každého mŕtveho, každú hrozbu, ktorá na jeho hrdinov číha. Bolo mi z toho nejako divne. To myslia vážne? Pýtal som sa sám seba. V tomto smere sa tretie pokračovanie podobá prvému a naozaj nechápem, prečo sa Stallone k nemu vrátil, keď dvojka mala svoje kúzlo a aj čísla hovoria svoje. Jednotka zarobila do 280 mil. $, dvojka 320 mil. $ a trojka „len“ 210 mil. $, pričom náklady boli všade približne rovnaké okolo 80-90 mil. $. Ale aspoňže Bruce Willis sa tejto frašky nezúčastnil.

Ak si človek pozrie, kto všetko sa doteraz vo filmoch objavil, tak sa nezdrží otázky, kto príde ďalší? Pretože to, že bude aj štvrté pokračovanie, je hádam všetkým jasné. Nechápem ale čo je toto za druh filmu. Nikto tu nehrá. Ide len o predávanie svojich mien a to tak okato, že už to je asi novým druhom filmu, ktorý možno vznikol filmami Ocean’s Eleven, Twelve a Thirteen. Kult hereckých ikon je natoľko silný, že láka diváka ako muchu na med a len zriedka si na seba nezarobí. Aj pre mňa je lákavé vidieť v jednom filme bok po boku hercov ako Sylvestra Stalloneho, Harrisona Forda, Arnolda Schwarzeneggera, Wesleyho Snipsa, Mela Gibsona či Antonia Banderasa? Hoci niektorí z nich už v minulosti spolupracovali na spoločných filmoch, nikdy nie v takomto širokom zložení a očividne toto je ten jediný zmysel. Je to ako hra. Navyše, keď sa pozriem na fámy okolo ďalšieho pokračovania a čítam, že by sa v ňom mohli objaviť Keanu Reeves, Liam Neeson, Al Pacino, John Travolta, Nicolas Cage, Samuel L. Jackson, Danzel Washington či Tom Cruise, tak si toto marketingové promo isto pozriem znovu, aj keď som z tohto filmu ako praštený mechom.

Neočakávam, že sa Stallonemu podarí výrazne obohatiť svoje filmy novými menami, pretože to by bolo naozaj príliš veľa ega na jeden meter štvorcový a hlavne v týchto filmoch vonkoncom nejde o herectvo, takže aj ten kúsok herectva, ktorý som videl v dvojke od Jean-Clauda van Dammeho tam akosi nepasuje a verím, že pre mnohých z oslovených by to bola strata času. Každopádne príde mi to ako poriadna zlepenina, ktorá išla totálne mimo mňa.

Raz, keď som bol ešte dieťa a bol som v kine na nejakom filme od Stalloneho, možno to bol Demolition Man, a práve niekoho vo filme zložil alebo povedal nejakú hrdinskú hlášku, niekto v kine to vážne ticho prerušil smiechom a povzbudivými slovami adresovanými priamo Stallonemu. Vtedy, akoby som precitol a mal som pocit, že sme všetci niečomu strašne naleteli a len ten jeden človek, ktorý to už nevydržal, to pochopil. Cítil som sa jednoducho trápne, a tak som sa cítil aj pri tomto filme.

(…, 2050, 2051, 2052, …)

Share This