Vyberte stranu

… vo vesmíre existuje miesto. Miesto dnes opustené, chladné, ponorené do tmy, ako väčšina miest v nekonečnom vesmíre. Byť jeho súčasťou znamená nežiť, len v absolútnej tichosti existovať medzi neživými stenami ako kus usadajúceho prachu. Keby sa to dalo – byť jeho súčasťou a pritom nebyť pozorovaný – z tmavého chladného zákutia by sa zrazu pohol kúsok prachu a vzniesol sa cez prečudesné chladné steny do obrovského uzavretého priestoru. Ktosi, čosi, kedysi tento priestor vytvoril a zanechal ho tak. Prečo? Všade ticho, chlad, bezvetrie a tma. Znovku sa sem nedostáva ani decibel hluku z neutíchajúceho vetriska. Všade len ticho, chlad a tma. Len tam kdesi dole jemne žiari modrasté svetlo, ktoré sa najprv zdá akoby len odlesk slabučkého slnka, ale ako zrnko prachu padá nižšie a nižšie. Chlad sa stráca a svetlo nadobúda jasné obrysy. Pod ním hibernuje akýsi život. Dno tohto ozrutného priestoru ticha a tmy je celé pokryté trpezlivo čakajúcim životom. Zrazu sa nad ním čosi ozve. Vypláva vyššie a v diaľke zbadá tri blikajúce svetielka – prieskumná časť posádky lode Nostromo.

Je to fascinujúce sledovanie. Človeku sa rozširuje predstavivosť o cudzie neznáme svety, ktoré existujú zároveň s tým naším, nám celkom dobre známym. To ticho, tá tma a ten chlad pretrváva stovky ba tisíce rokov, z pohľadu ktorých je jeden ľudský život len krátkou zastávkou.

Je to však svet úplne obyčajných ľudí, takých akí sme aj dnes. Žiadni hrdinovia, žiadni supermani ani géniovia, avšak svet ľudí žijúcich v ďalekej budúcnosti. Tento svet je technologicky veľmi ďaleko od súčasnosti, čo je zrejmé už z úvodnej stručnej informácie: vlečná komerčná loď Nostromo má na palube sedemčlennú posádku a na plošine vezie náklad 20 mil. ton rafinujúcej sa ropy smerom k Zemi. Ľudia teda dokážu budovať ohromné lode na špeciálne účely ako napríklad prepravu materiálu zo vzdialených planetárnych systémov a navyše, lodí ako je Nostromo bolo vyrobených nespočetne veľa. Planéta, odkiaľ vezie rudu musí byť obývaná ľuďmi aspoň do tej miery, aby tam ľudia boli schopní ropu ťažiť, vyviezť na obežnú dráhu a nakladať na lode. Ako bežia prvé minúty filmu, divák si uvedomuje ďalšie detaily tohto sveta – ľudia už majú zvládnutú umelú gravitáciu, hyperspánok aj umelú inteligenciu, hoci jedno majú s nami spoločné – veľké komerčné spoločnosti, ktoré riadia životy ľudí, zamestnávajú ich a riadia vývoj ľudstva. Nik by sa nevydal na cestu za malou planétkou alebo planetoidou, keby nebola šanca, že na tom niekto zbohatne.

Matka – riadiace centrum Nostroma, približne v polovici spiatočnej cesty zachytí neznámy druh signálu a prebudí posádku. Posádka po chvíli prvotnej eufórie, že dorazili k Zemi, zisťuje, že boli prebudení z nepredvídateľných dôvodov, ktoré podľa zmluvy so spoločnosťou, vlastniacou loď aj náklad, musí preveriť. Môže ísť napríklad o SOS od ľudí. Nostromo sa odpojilo od plošiny a pristálo na planéte v blízkosti miesta, ktoré lokalizovali ako zdroj signálu. Prieskumná časť posádky objaví v podstate nedotknutú mimozemskú loď, cudzejšiu než snáď bolo možné. Vstúpili na ňu. Objavili na nej skamenelinu čudného tvora a v obrovských priestoroch pod ním tisíce kožovitých vajec. Kane je pri ich prieskume infikovaný cudzím parazitom, ktorý sa mu prisaje aj cez skafander na tvár. Po návrate na loď sa posádke ani chirurgickými metódami napodarí ho sňať z jeho tváre, navyše zistia, že parazit má namiesto krvi vysoko žieravú kyselinu. Po čase parazit spontánne odpadne sám a zdá sa všetko v poriadku. Pri jedle však Kane dostane silný záchvat a z hrudi mu exploduje tvor – Votrelec. Unikne v útrobách lodi. Pri jeho hľadaní posádka rýchlo zistí, že sa mimoriadne rýchlo adaptoval na prostredie lode a vyrástol. Likviduje posádku člena po člene. Poslednej Ripleyovej sa podarí uniknúť z lode záchranným modulom a celú loď nechá zničiť. Votrelec sa však ukrýval práve v tomto module. Znova zápas o šťastie a prežitie a napokon sa jej ho podarí vystretliť do priestoru a zhorieť v plameňoch motora. Ukladá sa na spánok v dobrej viere, že za štyri mesiace dosiahne hranice slnečnej sústavy, kde by ju mohli nájsť.

Keď som videl tento film prvýkrát, bolo to ešte v čase, keď som bol dieťa a hoci som sa pri ňom bál, fascinoval ma. Nerozumel som mnohému z toho, čo som cez detské prsty videl, mýlil som si prilbu pilota s nehybnou mimikou votrelca, jeho samotného som vnímal skoro ako strašidlo z rozprávky. Neskôr som tento film videl ešte niekoľkokrát. Priestory Nostroma sa pre mňa stali druhým domovom. Predstavoval som si, že som súčasťou posádky, ktorej sa však nič nestalo, nenarazili na žiaden neznámy signál, kvôli ktorému by podľa zákona mali pristáť na neznámej planetoide. Predstavoval som si život na takejto lodi a prinášalo mi to neuveriteľne príjemný pocit, cítil som sa útulne, akoby doma. A to mi ostalo dodnes. Dnes sa však rád zamýšľam nad otázkami, ktoré film načrtol.

Jedinou logickou príčinou toho odkiaľ sa na LV426, teda na Acherone (ešte v čase, keď nebola objavená ľuďmi) objavili votrelci, tisíce nakladaných vajec, je ten, že sa tam dostali s ďalšou formovou mimozemského života a to konkrétne s druhom, ktorých jeden z predstaviteľov bol práve na Acherone, keď tam prvýkrát pristalo Nostromo. V tom čase bol mŕtvy, sedel za akýmsi prístrojom, ktorý bol namierený k hviezdam. Práve preto sa núka myšlienka, že práve on vysielal a hoci je už mŕtvy stále vysiela varovný signál. Z jeho tela podobne ako neskôr z tiel ľudí, vystrelil jeden z votrelcov a zanechal po sebe len otvorenú dieru v jeho tele. V ďalšom sa možno len pýtať, pretože ani film Alien, ani žiadna z nasledujúcich troch častí (ktoré v čase písania tohto článku boli nafilmované, Prometheus ešte neexistoval) nezodpovedali otázku pôvodu votrelcov, a ani nenaznačili, čo sa vlastne na Acherone pred pristátim Nostroma stalo a dialo. Je však fascinujúce pýtať sa tieto otázky a hľadať na ne odpovede. Pravdepodobná možnosť z môjho pohľadu je tá, že inteligentná forma života na Acheron prišla. Zrejme posádka musela núdzovo pristáť a náhodou pristáli do teritória votrelcov. Votrelci ich prítomnosť zaregistrovali a zabili ich. Ich loď matka následne využila na nakladenie vajec. Otázne potom je, kde na planéte bola matka v čase pristátia Nostroma, resp. ďalší votrelci ak tam nejakí ďalší boli? Otázne je aj to, z akého dôvodu tam inteligentné bytosti pristáli. Buď ako som spomenul to mohlo byť z núdzového dôvodu, alebo Acheron bol proste len ďalšia planéta, na ktorú pristáli pri ich cestách vesmírom, alebo podobne ako Nostromo zachytili signál, ktorý však museli tým pádom vysielať Votrelci, čo sa mi nezdá pravdepodobné. Dedukujem to z toho, že dizajn lode, ako aj zariadenia, za ktorým sedela mimozemská bytosť boli totožné, preto loď zjavne patrila im. Navyše sa dá z povahy votrelca usudzovať, že by neboli schopní vytvoriť čosi tak dômyselné ako je vesmírnu loď, keďže ide o dosť primitívny, aj keď veľmi prispôsobivý druh. Keď sa však divák zapozerá do tých Grigerových úchvatných priestorov, ktoré sú zaplnené veľkými kožovitými vajciami, nemôže si nepoložiť otázku, na čo iné by komu boli takéto obrovské prázdne priestory, ak nie práve na nakladenie vajec. Dochádza tu teda k akémusi spojeniu osudov votrelcov s osudom inteligentných bytostí, ktorým patrila loď. Loď akoby bola naprojektovaná práve na tento účel – rozmnožiť votrelcov. Z toho dôvodu si myslím, že osud tohto opusteného miesta bol skrátka taký, že či už sa sem loď dostala núdzovo alebo plánovane, bola čímsi ako vedecko-výskumným alebo dokonca až militantným zariadením mimozemskej civilizácie, ktorej sa to však v určitom okamihu vymlko z rúk.

Doplňujúca poznámka z 30. marca 2011: Už pred časom obletela filmový svet informácia, že Ridley Scott, autor tohto fenomenálneho filmu sa rozhodol spolupracovať na scenári a režírovať prequel k Votrelcovi. Je to nesmierne príjemná správa, pretože bola by veľmi veľká škoda, keby sa toho chytil niekto iný. Od jeho práce očakávam všetko to, čo sa azda nedá ani splniť – zhmotniť svet, ktorý v mojich predstavách tento film stvoril a to, že je to svet prevažne z pocitov očarenia, technologických fascinácií a vizionárstva, robí jeho pokus v mojich očiach ako čosi neuskutočniteľné. Novému Prométeovi držím palce a pre mňa osobne je to už teraz filmová udalosť desaťročia.

(…, 0022, 0023, 0024, …)

Alien Universe

Share This