Vyberte stranu

Knihu som si vybral v podstate náhodou, aj keď som tak trochu dúfal, že Fox bude opisovať, ako sa dostal a čo zažil pri nakrúcaní filmu Back to the Future. Film patrí k mojím obľúbeným a jedným z tých, ktoré si aj po rokoch rád pozriem. Je zábavný a šarmantne inteligentný zároveň, takže naivné očakávanie diváka ako som ja bolo, že aj pri jeho nakrúcaní sa museli diať zábavné a zaujímavé veci, ktoré pomôžu možno čosi poodhaliť. Áno. Neviem, ale vždy som mal dojem, že za týmto filmom sa odohral ešte iný príbeh.

Fatkom ale je, že kniha nie je o tomto filme. Možno aj preto to zmätenie, ktoré som mal celý čas, čo som ju čítal. Ak by som vedel o čom je, asi by som ju ani neotvoril, ale na druhej strane, nedozvedel by som sa, čím všetkým si Michael J. Fox musel prejsť, kým sa stal hercom a čím dodnes musí prechádzať s Parkinsonovou chorobou (PD).

Čo sa mi o tejto knihe vlastne žiada napísať? Nie je toho veľa.

Väčšina z nás má Michael J. Foxa zafixovaného ako Martyho McFlya v Back to the Future a jeho pokračovaniach. V 80-tych rokoch by určite nikto nespochybnil, že Fox má nakročené na kariéru podobnú Tomovi Cruisovi alebo Johnnymu Deppovi. Žiaľ, na začiaku 90-tych rokov mu diagnostikovali PD, prepadol alkoholu a depresiám a až na ich konci sa so svojou situáciou vnútorne vysporiadal a založil The Michael J. Fox nadáciu na výskum a podporu v oblasti liečby PD. Aj keď svoju knihu napísal ako rôzne ponaučenia, opakovane v nej tvrdí, že žiadne nechce dávať. Myslím, že sa tomu nevyhol. Tu je jedno celkom pekné: „Being in control of your own destiny is a myth – and wouldn’t be half as much fun anyway. Pay attention to what’s happening around you. Read the book before you see the movie. Remember, though you, alone, are responsible for your own happiness, it’s still okay to feel responsible for someone else’s.“ Myslím, že k niečomu podobnému dospeje asi každý sám – každý koho v živote zastaví väčšia alebo zložitejšia prekážka, ktorá ho donúti vystúpiť z jeho komfortnej zóny, uvažovať a žiť ako nebol zvyknutý. Ale je fajn počuť to od niekoho ďalšieho.

Share This