Vyberte stranu

Musím tento seriál dostať z hlavy, lebo je to už pár mesiacov, čo som dopozeral poslednú epizódu, ale stále sa mi pripomína za tak zvláštnych okolností a na tak neočakávaných miestach, že ma to privádza k zamysleniu, že sa mi v hipokampe deje niečo podivného a treba mu s upratovaním myšlienok trochu pomôcť.

Long Ways sú tri série dokumentujúce motocyklové dobrodružstvá Ewana McGregora a Charleyho Boormana. V prvej, Long Way Round, ktorú podnikli v čase od 10/2004 do 02/2005, cestovali naprieč Európou a ďalej smerom na východ cez Ukrajinu, Rusko, Kazachstan a Mongolsko do USA. V druhej, Long Way Down z roku 2007, prešli Európu severo-južným smerom do Afriky a tú následne prešli celú až dorazili do Juhoafrickej republiky. No a túto tretiu epizódu z minulého roka, Long Way Up, začali na najjužnejšom cípe Južnej Ameriky a pozdĺž Ánd, celého západného pobrežia po viac ako 100 dňoch dorazili do Los Angels.

V prvom rade treba povedať a ďalej sa tým nezaoberať, že na ceste neboli sami. Prípravy na každú cestu trvali vždy niekoľko mesiacov a na prípravách makal celý tím ľudí. Staral sa im o byrokraciu v jednotlivých štátoch, najmä o cezhraničné záležitosti, plánovanie zastávok, PR a časť tímu ich sprevádzala aj na cestách, avšak len do tej miery, aby bola zachovaná rovnováha medzi bezpečnosťou a dobrodružstvom. Inak boli na cestách len s kameramanom alebo dokonca bez neho.

To akých ľudí stretávajú po ceste, akých dobrodruhov, čo na motocykloch alebo dokonca na bicykloch, mesiace aj roky putujú naprieč celými kontinentami, ako spoznávajú jednotlivé kultúry, ako sa im mení pod kolesami jedna krajina za druhou, to je jednoducho paráda. Najmä teraz, keď sme všetci zatvorení kvôli Covidu doma, je predstava takéhoto dobrodružstva čosi úžasné. Dážď, sneh, mráz, vietor, potom slnko, púšte, neskutočné pohľady na prírodu a ľudí, ktorí tam žijú. Zastávky v prírodných parkoch, UNICEF organizáciách. Už keď človeka toto ich dobrodužstvo nenadchne (mňa nadchlo až tak, že som hneď zabrowsoval na stránky s motorkami), tak je to minimálne skvelá forma precestovať kus sveta z pohodlia a bezpečia teplej obývačky.

Túto poslednú sériu zaexperimentovali a celú expedícu chceli zvládnuť na elektrike. To vnieslo do plánovania aj samotnej cesty úplne nový rozmer. Možno aj na škodu veci, pretože dobíjanie batérií sa tak dostalo do popredia inak dobrodružného príbehu. Ak je ale niekto fanúšikom elektromobility, určite sa zabaví.

(.., 2229, 2230-2242, 2243, ..)

Share This