Vyberte stranu

V 2. kole veľkej ceny Belgicka došlo ku kontaktu medzi Lewisom Hamiltonom a Nicom Rosbergom, čoho priamym následkom bol defekt na ľavom zadnom kolese Hamiltona. Bližšie sa pozriem na to, za akých okolností k tomu došlo z hľadiska tejto veľkej ceny, z hľadiska prebiehajúcej sezóny 2014 a samotnej Formuly 1, pretože to aká obrovská vlna nevôle sa zdvihla voči Rosbergovi a v tom ako som to vnímal ja bezprostredne pri TV, je tak silný rozpor, že mi to proste nedá.

Bezprostredne po veľkej cene sa výkonný šéf Mercedesu Toto Wolff vyjadril: “Neakceptovateľné. Toto sa už nesmie nikdy zopakovať!” Úplne súhlasím a len zopakujem, čo povedal – nikdy sa už nesmie zopakovať, aby po kontakte Hamiltona a Rosberga došlo k defektu na monoposte jedného z nich. Prečo to beriem tak doslovne? Pretože ak to tak nebudeme brať, tak sa otvára obrovská škála interpretácií, v ktorej sa raz krivdí jednému alebo sa zas zvýhodňuje druhý. Na to, aby sa tak už nikdy nestalo, sa musia začať obaja jazdci správať inak než doteraz, k čomu sa ešte dostanem. Slová Wolffa si ale mnohé médiá vysvetľujú po svojom a v tej najhoršej forme jeho slová vyznievajú takto: “Už sa nikdy nesmie stať, aby Nico vyradil Lewisa z pretekov.” Hádam každý vidí akými odlišnými odkazmi tieto interpretácie sú a myslím, že podľa toho, čo dnes čítam v médiách, väčšina jeho vyjadrenie aj samotnú situáciu vníma ako tú druhú a bombastickejšiu. Jenson Button: “Súcitím s Lewisom.“, Niki Lauda: “Bola to Nicova chyba!“, Lewis Hamitlon: “Povedal, že to spravil úmyselne.“. Bučanie fanúšikov pri vyhlasovaní výsledkov bolo pre mňa vyslovene vyrušujúce, ale určite pikantné. Samotný Rosberg pôsobil veľmi nesvoj. Ani známka sympatií k Rosbergovi. A tu je na miesto otázka prečo nie, keď ja som ju vnímal a pritom nemám od čias Michaela Schumachera žiadneho favorita alebo komu by som držal palce?

Pozrime sa najprv, čo sa dialo medzi nimi v priebehu doterajšej sezóny. V Austrálii Rosberg po perfektnom štarte Hamiltona predbehol a udržal si vedenie až do cieľa. Hamilton v 2. kole odstúpil z 5. miesta pre poruchu motora. V 2. pretekoch sezóny v Malajzii Hamilton odjazdil veľkú cenu štýlom štart-cieľ, Rosberg jazdil na 2. a 3. mieste so skoro 20 sekundovou stratou a skončil na 2. mieste.

Bahrajne sa možno začala rodiť príčina tohto incidentu v Belgicku. Z opačného garde ako v Austrálii Hamilton hneď po štarte predbehol Rosberga a ten si po krásnych vzájomných súbojoch v priebehu veľkej ceny ubránil pozíciu až do cieľa. Preteky ale priamočiare vôbec neboli. Už v 2. kole Hamilton ukázal, že ak je pred iným jazdcom hoci len o polovicu dĺžky monopostu, tak sa už o to, čo je za ním veľmi nestará a využíva svoje auto skoro ako dopravnú značku Stop – aj keď mal možnosť dať Rosbergovi priestor, nespravil to a Rosberg musel vyjsť za bielu čiaru. Bránil sa tvrdšie než bolo nevyhnutné a de facto si ju chcel definitívne poistiť bez ohľadu na to, aké problémy tým spôsobí Rosbergovi. V priebehu veľkej ceny si však jazdci niekoľkokrát vymenili pozície z čoho v 18. kole vzišlo znovu čosi podobné. Agresívny obranný manéver od Hamiltona a komentátor Sky Sportu Martin Brundle sa nad tým len dobre pobavil. Prišlo ale 52. kolo a predbiehajúci manéver Rosberga na Hamiltona, ktorý bol prevedením situácie, ktorú riešil pred tým Hamilton, ale prevedením Rosbergovým a rozdiel bol jasný. Rosberg ho neohrozil, nechal mu priestor, Hamilton nemusel vychádzať mimo limit trate, čo mu samozrejme umožnilo lepšiu akceleráciu, on zase tak dobre akcelerovať nemohol a tak ho Hamilton vzápätí predbehol a pri ďalšom obrannom manévri znovu Rosberga vytlačil mimo trať. Keby ho ale zavrel tak, ako jeho Hamilton v 2. a 18. kole a poradie by sa nezmenilo. Bola to ukážka, že predbiehanie v F1 je vždy minimálne o dvoch jazdcoch. Dá sa previesť rôznymi spôsobmi, ako to obaja ukázali práve počas Bahrainu. Rosberg sa potom pre horšie naplánovanú stratégiu zastávok v boxoch prepadol do poľa a musel súperiť aj s inými, kým Hamilton jazdil na čele. Dalo by sa povedať, že je to o štýle jazdca ako predbieha a kým Hamilton je viac bezohľadný, Rosberg je opatrnejší. Bolo ale len otázkou času, kedy sa toto v súboji o titul zmení. Správanie Hamiltona v tejto veľkej cene sa určite nedá nazvať tímovým, niekoľkokrát Rosberga ohrozil. Naopak o Rosbergovi sa to celkom pokojne povedať dá. Pôsobili ako zohraná dvojka a vďaka Hamiltonovmu agresívnemu štýlu a Rosbergovej opatrnosti sa bolo na čo v Bahrajne pozerať. Keby bol Hamilton menej agresívny alebo Rosberg menej opatrný je dosť možné, že by jeden z nich skončil podobne ako v Belgicku Hamilton. Čo sa dialo po pretekoch bolo tiež zaujímavé. Na Rosbergovi bolo vidieť radosť z pretekov hoci skončil druhý. Užíval si to a žoviálne komunikoval so spokojným Hamiltonom. Ten mu ale povedal, že ho mal prečítaného, z čoho sa Rosberg asi okamžite poučil. To bolo z pohľadu Hamiltona neopatrné, nemal mu to hovoriť, stratil svoju výhodu voči nemu. Pochopil, že Hamilton v ňom nevidí konkurentna a že sa s ním v podstate hrá. Čo sú pre pretekára rozhodne negatívne emócie.

V Číne Hamilton odjazil, ako Rosberg ironicky poznamenal po pretekoch, “tough race” spôsobom štart-cieľ. Rosberg v poradí padal a stúpal ale napokon skončil na 2. mieste. Rosberg ale odjazil skutočný “tough race”, pretože okrem toho, že jazdil v poli, stratil aj tímové rádio, za čo v mojich očiach odviedol úžasnú prácu. V dnešnej F1 nemať tímové rádio je celkom slušný hendikep.

Španielska veľká cena ukázala, aký je rozdiel v ich povahách. Rosberg sa znovu tešil z 2. miesta, žartoval po pretekoch s Hamiltonom ako team-mate a súper zároveň, ten sa ale z 1. miesta netešil a skoro bez očného kontaktu a pocitu pohody si odkráčal na stupne víťazov. Rosberg bol v pretekoch dominantnejší a ako sám povedal po pretekoch, potreboval by na útok na Hamiltona jedno dve kolá. Štart tu ale ukázal aké riskanté je vzhľadom na konštrukciu monopostov predbiehať takýmto spôsobom. Nechýbalo veľa a po kontakte Sebastiana Vettela a Kevina Magnussena skoro prišiel Vettel k defektu. Rozdiel robili azda len centimetre. Magnussen trafil predným krídlom Vettelovi zadnú pneumatiku zboku, ale stačilo málo a mohol ju trafiť zozadu.

V kontroverznej kvalifikácii v Monaku, v ktorej posledné kolo zablokovali žlté vlajky po Rosbergovom incidente v zákrute Mirabeau, kvôli čomu Hamilton ani nik iný už nemal možnosť zlepšiť svoj čas, si Rosberg udržal priebežnú pole, z ktorej v pretekoch s prehľadom dojazil do cieľa skoro 10 sekúnd pred druhým Hamiltonom. Veľmi to pripomenulo počínanie si Michaela Schumachera v 2006, ale to je iná kapitola. Hamilton ale po veľkej cene nepodal Rosbergovi ani ruku, nepozrel sa na neho, nekomunikoval s ním, nebol jeho tímový kolega. Hamilton sa nevedel tešiť z 2. miesta! Otázka je teda znovu prečo?

V Kanade si hneď po štarte Rosberg udržal 1. miesto a v 1. zákrute pretekov zvonku vytlačil Hamiltona mimo trať, ten zvolnil a stratil svoju pozíciu. Počas pretekov jazdili tesne za sebou a Rosberg si udržal svoju pozíciu až do 46. kola, kedy Hamilton z 3. miesta odstúpil pre poruchu bŕzd. Sporným bodom Rosbergovho bránenia si pozície bola akcelerácia vo výbehovej zóne pred cieľovou rovinkou, kedy z pohľadu niektorých výjazdom mimo trať získal výhodu. Podľa mňa nezískal. Hamilton sa vo svojom vyjadrení po pretekoch posťažoval, že má dva DNF a Nico žiadnu.

V Rakúsku štartovali za sebou z 3. a 9. miesta, skončili v rovnakom poradí na 1. a 2. mieste, keď sa im obom podarilo poraziť zmáhajúce sa monoposty Williamsu. Jazdili za sebou, ale Hamilton sa nedostal k reálnemu útoku na Rosberga. Navyše doplatil na nie úplne optimálne zastávky v boxoch a musel viac bojovať so súpermi.

V 29. kole veľkej cene Británie Rosberg odstupuje z 1. miesta pre poruchu prevodovky a prepúšťa pozíciu Hamiltonovi. Dovtedy jazdili za sebou a Hamilton sa nedostal k reálnemu útoku na Rosberga.

Nemecku Rosberg vyhráva systémom štart-cieľ, ako Hamilton už 2 krát v tejto sezóne, ten štartoval zo 17. miesta kvôli poruche bŕzd v kvalifikácii, a prebojoval sa na konečné 3. miesto. Jeho rýchly postup spomalil až Daniel Ricciardo, s ktorým ako dvojičky sa predierali poľom až kým nenarazili na Räikkönena a pri jeho obiehaní v 13.kole došlo ku kontaktu, na čo doplatil Räikkönen a Hamilton zariskoval defekt na prednom ľavom kolese. V 30. kole zase príliš optimisticky predbiehal Jensona Buttona a opäť bol z toho kontakt, na ktorý doplatil Hamilton, našťastie len úlomkom z predného krídla. Hamilton sa na trati často teda správa ako súper, ktorý od ostatných očakáva, že akceptujú to, že on nezvoľní. Paradoxne si Hamilton po pretekoch na žiadne riskantné alebo zložité súboje nespomínal.

V 50. kole veľkej ceny Maďarska dostal Hamilton rozporuplný a nezmyselný príkaz od tímu, aby vzhľadom na inak zvolenú stratégiu pustil Rosberga pred seba. Našťastie tak nespravil a Rosberg sa svojpomocne pred neho nedostal. Na začiatku posledného 70. kola v zákrute Ayrtona Sennu Rosberg zaútočil na Hamiltona z vonku a ten ho úmyselne vytlačil a podržal mimo trate, pričom mohol zvoliť aj inú napr. ideálnu stopu bez toho, aby musel výrazne zvoľniť. Tým by ale umožnil lepšiu akceleráciu Rosbergovi do nasledujúcej zákruty, ktorá bola už pre neho nevýhodnejšia a tak jeho šance radšej odstavil už tu. Z môjho pohľadu bolo šťastím, že Mercedes vtedy neprišiel o Rosbergov monopost. Bola to paráda, dobre sa na to dívalo a keďže sa nikomu nič nestalo, princípy všetci odložili bokom a tešili sme sa z úžasných pretekov. Hamilton sa predieral poľom a Rosberg výrazne doplatil, spolu s ďalšími troma jazdcami, na výjazd bezpečnostného auta po havárii Marcusa Ericssona a neskôr aj Romaina Grosjeana.

No a napokon veľká cena Belgicka. Hamilton sa v 2. kole bráni pred útočiacim Rosbergom. Manéver ale vyžaduje od Rosberga plnú súčinnosť, to ale vedome nerobí a dochádza ku kontaktu. Hamilton vzápätí dostáva defekt, stráca svoju pozíciu a musí ísť do boxov. Počas pretekov frustrovaný odstupuje z pretekov zo 16. miesta. Rosberg bol v tejto úvodnej fáze pretekov v lepšom tempe, mohol byť trpezlivejší a zrejme by sa mu Hamiltona podarilo predbehnúť neskôr. Nestalo sa.

Týmto trochu rozsiahlejším obzretím sa za doterajšou sezónou som chcel len naznačiť, že nikto z nich nemá žiadnu výhodu, len tú ktorú si dokáže vybojovať na trati a naučiť sa v garáži. To, že Hamilton robí z Formule 1 poriadny bulvár, je mu už azda aj na škodu, preto vrelo odporúčam jednoducho jeho vyjadrenia na adresu Rosberga prehliadať. Snaží sa, aby bol vnímaný ako obeť a každý kto nad ním uvažuje v intenciách vinníka a obete, je ním manipulovaný.

Rosberg týmto incidentom v určitom zmysle slova Hamiltonovi stanovil mantinely voči sebe a možno aj voči iným, ktoré doteraz nemal. Stálo ho to poriadny kus dobrého mena, ale ako čin to vnímam pozitívne. Nebolo to férové, ale myslím, že nič lepšie ani spraviť nemohol, inak by sa Hamilton donekonečna štartovým poľom prechádzal ako nôž maslom. Žiaľ nie je taký dobrý v práci s médiami ako Hamilton, takže je dosť možné, že mu tento incident poškodí. Verím však, že nie viac ako mu pomôže a tiež verím, že to pomôže aj Hamiltonovi. Som totiž jednoznačne toho názoru, že Hamilton nie je jednoducho konzistetný vo svojom jazdeckom štýle a nízkej miere akceptovania rizika z takejto jazdy. Ak by ale ubral na agresivite, už by to nebol on a Formula 1 by zároveň prišla o určitú časť dynamiky, ktorú Hamilton svojou jazdou do nej prináša. Takže z tohto by som na jeho mieste neuberal. Ak by ale začal viac prijímať mieru rizika, hoc konzekvenciu svojej elektrizujúcej jazdy, ako prirodzenú súčasť tohto športu, myslím, že by to len pomohlo jeho mediálnemu obrazu a podľa mňa skôr či neskôr sa touto cestou aj začne uberať. Možno to nastane, až keď ešte trochu vychladne, možno keď získa 2. titul, neviem. Zatiaľ je ale jeho ego asi príliš veľké na takýto krok vpred. Hamilton si totiž práve tým, ako neustále rieši Rosberga, svoje meno poškodzuje. Je známy ako špecialista na kvalifikácie, ale pritom s ním v kvalifikáciách prehráva 8:4. Hamilton síce vedie na víťazstvá vo veľkých cenách 5:4, ale Rosberg si svoje priebežne prvenstvo zabezpečuje 2. miestami v pomere 6:2. Ťaží zo svojej povesti rýchleho chlapca, ale na trati to nie je také výrazné ako v médiách a to je tiež problém.

Na záver ešte pár konšpiračných otázok. Keď sa pozerám na doterajší priebeh sezóny a počínanie si Hamiltona v prípadoch, keď stráca svoju pozíciu na úkor Rosberga, neviem sa zbaviť dojmu, že Hamilton radšej než by skončil ako predbehnutý Rosbergom, skončí s poruchou techniky. Nie je jeho ego až tak slepé, že ho v takýchto prípadoch núti poškodzovať monopost? Po Belgicku sa vedenie Mercedesu vyjadrilo, že majú interné pravidlo, že jeho jazdci spolu nekolidujú. Pekná myšlienka, ale prečo potom bolo toto pravidlo otvorené na verejnosti až teraz a nie už po Bahrajne alebo Maďarsku? Nie je Hamilton ako majster sveta uprednostňovaný pred Rosbergom hoci tím tvrdí, že nemajú tímovú jednotku? Po Belgicku mi príde zmýšľanie vedenia Mercedesu ako veľmi kuriózne a mne nezrozumiteľné. Tvrdia, že takýto incident v 2. kole je neakceptovateľný, ale v poslednom kole pretekov akceptovateľný je. V poslednom kole sa síce bojuje tuhšie ak to dovoľujú dané podmienky, lebo je cieľ nadosah, to si napokon túto sezónu celkom užívam, ale Rosberg a Hamilton bojujú o titul od začiatku sezóny, od začiatku každej jednej veľkej ceny. Predsa nie je možné od nich čakať, aby do polovice veľkej ceny jazdili bezpečne a skutočne to rozbalili až ku koncu! Vnímam to ako veľmi nešťastné vyjadrenie, ktoré trochu poodhaľuje, že v Mercedese nie je vo vedení všetko v poriadku.

Tiež sa po tejto veľkej cene neviem zbaviť dojmu, že Hamilton a Mercedes spolu už dlho nevydržia a ak neukončia zmluvu predčasne, tak ju určite nepredĺžia.

No a napokon Rosbergovi je predsa len čo vyčítať po veľkej cene Belgicka – to, že celý tento incident, ktorý začal v 2. kole nedotiahol do úplného konca a dovolil médiám, svojmu tímu, ale hlavne Hamiltonovi, aby ho spochybnili. Áno, aby spochybnili jasnú chybu. Bez ohľadu na to, ako cielene to spravil, či to už bol pretekársky incident alebo či tomu mohol zabrániť a nechcel, mal si od začiatku do konca zachovať absolútnu chladnokrvnosť a nikomu nedať šancu na svoje spochybňovanie. FIA ho netrestala, Hamiltonove slová o Rosbergovom priznaní tím nepotvrdil. Keď vietor utíchne, ostáva napokon v celej veci Rosberg sám ako ustráchaný a rozpačitý chlapec, ktorý vlastne ani nevie, čo spravil a to je podľa mňa v tejto veci jeho najväčšia chyba. Ak by to totiž zvládol, dal by Hamiltonovi dobrú lekciu sebareflexie, ktorá by v konečnom dôsledku pomohla aj jemu. To je ale jeho slabá a Hamiltonova silná stránka – médiá.

Predpokladám, že v padocku do nasledujúcej veľkej ceny Talianska tento oheň vyhasne a ostane len v niektorých fanúšikoch, ktorých skôr zaujme bulvár než seriózne správy. Súboj bude pokračovať ako doteraz a ja som veľmi zvedavý, kto ho rozuzlí. Že by Daniel Ricciardo?

Share This