Vyberte stranu

Veľmi som sa tešil na tento film a myslím, že sa naň tešili všetci fanúšikovia ságy o Votrelcoch. To je bremeno aj výhoda, s ktorou film iste počítal. Žiaľ, pre mňa je to iba priemerný film. Zapadol do súčasnej tvorby, obohatil predstavivosť o pár technologických vízií ako skenovanie priestoru a automatický operačný systém, pár evolučných vízií, ale viac som tam na prvýkrát nenašiel a popravde esencia toho, čo Votrelec v kinematograii znamená, mu proste chýba. Potešil ma koniec. Možno to ale nie je film, ktorý stačí vidieť raz. Podobne ako predchádzajúce časti. Chuť na repete som ale zatiaľ nedostal.

Čo som teda očakával, keď na tomto zjavne pre mňa film stroskotal? Čakal som od neho, že bude rozprávať a vyrozpráva čosi, čo mi doplní chýbajúci kúsok k jednotke. Prometheus toho ale veľa nerozpráva. Skôr len ukazuje útržok z expedície bohatého Waylanda. Práve vďaka tomu v ňom cítiť veľa filmového priemyslu a to ma rušilo. Nedokázal ma vtianuť do deja tak, aby som zabudol na to, že ide len o film.

Dominantným sa v tomto filme stávajú postavy, ktoré ma ale vôbec nezaujali. Okrem androida je to jedna veľká bieda. Ich rozvoj je slabý, je ich tam možno aj priveľa a pripomína mi to skôr TV seriál než pokračovanie kultového SCI-FI hororu. Škoda. Prepojenie na jednotku je veľmi slabé a navyše nekonzistentné. Otvorený koniec dojem z filmu trochu osvetlil a človek získal trochu nádeje, ale to je tak všetko. Nie je to zlý film, ale od pokračovania, resp. predpokračovania slávneho Alien od jeho vlastného režiséra, je to určite málo. Možno to bolo tou nečakanou svetlosťou prostredia, čistotou a uhladenosťou, ktorá ma naozaj až zarazila. Chýba mu proste špina, dôveryhodnosť, ktorá bola v predchádzajúcich častiach. Akoby si Scott nebol istý, čo vlastne chce povedať, akoby si už nechcel špiniť ruky. Naopak, potešila ma prítomnosť architektov, ich konanie, aj to, čo je za ním. Ale to všetko je obalené bežnosťou, ktorú dnes vidieť naozaj aj v reklame. Stále ma to vrážalo späť do bežnosti filmového priemyslu.

Pri pentalógii ako je táto je už nevyhnutné, aby divák chápal celý koncept aspoň na nejakej vyššej úrovni, pretože ak ju pozerá len per partes, tak sa mu stráca dôležitá ingrediencia. Z tohto pohľadu ma film uspokojil. Je doplnením obrazu toho, čo sa v tejto téme o Votrelcoch dialo a zároveň motivuje k tomu, aby som si urobil detailnejší obrázok o tom, ako to vlastne v tomto svete chodí.

Keď som sa trochu ponoril do štúdia, otvoril sa mi zrazu svet, ktorý ma až znechutil svojou rozsiahlosťou a detailom. Je to podobný svet ako svet Hobbitov alebo Hviezdnych vojen, kde ich autori vytvorili fyzický svet, postavy, ríše a konflikty a to všetko do seba pekne zapadá. Je to úžasný fenomén, ktorému nie je ťažké podľahnúť. Mňa osobne fascinujú takto vytvorené svety, prepracované do najmenšieho detailu, ale sú mi zároveň nedostupné z prostého dôvodu praktickosti. Takže len skonštatujem – škoda a dúfam, že na Prometheus 2 nebudem čakať.

(…, 1848, 1849, 1850, …)

Alien Universe

Share This