Vyberte stranu

Začal som počúvať túto audioknihu bez nejakých veľkých očakávaní, skôr naopak. Poznal som už nejaké filmy o Hannibalovi Lectrovi: The Silence of the Lambs, Hannibal a Hannibal Rising, ale okrem prvého spomínaného ma ostatné nijak zvlášť nezaujali. Dokonca aj Mlčanie jahniat som vnímal najprv ako nevydarený až kým som ho nevidel znovu. Potom som si v ňom čosi našiel. Má svoju špecifickú a svojím spôsobom unikátnu atmosféru zločinu, ktorá potom dvíha rank aj ostatným filmom o Hannibalovi. Myslel som si teda, že aj kniha bude skôr blúdením v rozmazaných dojmoch, kde bude treba hľadať pojítko k pojítku, ale prekvapivo ma audiokniha úplne očarila a jej autorovi Thomasovi Harrisovi musím zložiť veľkú poklonu.

Jeho štýl mi je veľmi sympatický. Precízne pracuje s detailami, s tým ako sa k nim dostáva samotné veci ožívajú, až má človek pocit, že nečíta detektívku ale študuje kriminalistiku. Thomas Harris doteraz napísal len 5 kníh a z nich všetky okrem prvej sú súčasťou práve tetralógie o Hannibalovi Lectrovi. Je mi preto ľúto, že toho nenapísal viac, z iných oblastí ľudskej činnosti alebo z iných žánrov. Určite by to bolo skvelé čítanie.

Keď som túto audioknihu dopočúval, vedel som, že je to jedna z najlepších kníh, ktoré som počul alebo čítal. Je naozaj napísaná jednoducho bravúrne a keby nebola o beštiálnom vrahovi, asi by som jej dal 5 hviezdičiek. Je neuveriteľne dôveryhodná, realistická, postavy v knihe majú prepracované charaktery, prostredie príbehu aj malé drobnosti bežnej ľudskej aktivity sú tu použité s takým citom, že je to jednoducho lahôdka. Harris si zrejme dal záležať na tom, aby si prv než niečo napíše, aj niečo naštudoval, možno sa dokonca stretal s profesionálmi z daných oborov, hovoril s nimi, spoznával ich prácu a tak jeho písanie nie je len plochým odkazovaním sa, ale cítiť, že sa tomu o čom píše naozaj rozumie a pritom ide súčasne o veľmi odlišné aspekty ľudskej činnosti – od detektívnej práce, psychológie až po maliarstvo, výrobu fotografií alebo čokoľvek iné.

Audioknihy ako táto, ma motivujú k prečítaniu si aj samotnej knihy, čo sa veľa audioknihám nepodarí. Tu je to ale predovšetkým pre Harrisov precízny štýl než pre príbeh. Postava Hannibala Lectra tam vystupuje len ako šedá vraždiaca a po krvi túžiaca eminencia, ktorá trochu ťahá za nitky, ale hlavnou postavou je vrah Francis Dolarhyde a detektív Will Graham, ktorý po ňom pátra.

Hneď ako som dopočúval túto knihu, pozrel som sa aj po filme a neprekvapilo ma, keď som našiel hneď dva a ten rovnomennný z nich, Red Dragon, bol práve s Anthony Hopkinsom. Takže som si ho pozrel, ale o tom už inde.

Snažil som sa tu teda napísať, že na tejto knihe nie je ani tak skvelé o čom rozpráva, ale to ako je napísaná a tak skôr ako Hannibala Lectra tu velebím Thomasa Harrisa ako vskutku vynikajúceho autora. Je len otázkou času, kedy sa dostanem k jeho ostatným 4 knihám, ktoré napísal a na rozdiel od tejto knihy už budú trochu v nevýhode, pretože moje očakávanie od nich bude veľmi vysoké. Nepredpokladám, že budem sklamaný.

(…, 0771, 0772, 0773, …)

Share This