Vyberte stranu

Keď som v roku 2013 zvažoval akú cyklosedačku kúpiť pre moju vtedy ročnú dcéru, prelustroval som ako inak polovicu internetu. Nemal som špecifické požiadavky. Hlavne mi išlo o bezpečnosť a pohodlie. Ideálne také, aby si počas jazdy mohla aj pospať. Zvažoval aj to, či nekúpiť radšej vozík za bicykel, ale toto som napokon kvôli cene aj kvôli skladovaniu zavrhol. Cyklosedačka bola kompromisom, ale ako ukázal čas, veľmi dobrým. Kúpil som Hamax Caress.

Hoci mi na nej dcéra nikdy nezaspala, vozila sa so mnou rada. Vďaka tomu, že sa poloha pre dieťa dá meniť od sedu až k spánkovej polohe, kedy dieťaťu pri jazde hlava nepadá hore-dole, ale v podstate leží podobne ako v autosedačke, mal som dojem, že je to pre ňu aj pohodlné. Sedačka sa dá okrem toho polohovať aj horizontálne. Nechcel som ju totiž voziť tak, aby okrem môjho chrbáta už nič iné nevidela. Takto som videl mnoho rodičov voziť svoje deti a nikdy mi to nepripadalo ani bezpečné ani pohodlné. Hamax Caress sa dá posunúť od sedadla bicykla pomerne ďaleko. Závisí to samozrejme od konštrukcie kostry bicykla, ale na mojom Author Vertigo má odo mňa pred sebou skoro pol metrový priestor, takže má celkom pohodlný výhľad.

Tým, že je sedačka montovateľná na kostru bicykla pod zadným sedadlom, pri nerovnostiach prirodzene peruje a dieťa tak nerovnosti nepociťuje tak intenzívne ako na neodpružených sedačkách montovaných priamo na zadné nosiče. Hamax dnes už ponúka aj adaptér pre Caress sedačky, ktorý umožňuje namontovať ju s odpružením aj na zadný nosič, čo by som určite riešil aj ja, keby som nemal možnosť upevniť ju na kostru. Každopádne odpruženie, či už takouto formou alebo formou pružín je pre dieťa skvelá vec.

Určená je pre deti do 22 kg, čo je pri mojich dievčatách tak trochu nedosiahnuteľný limit, lebo už dávno pred tým ako dosiahnu túto váhu, budú samostane bicyklovať na svojich bicykloch. Čo mi dokázala moja staršia dcéra. Teraz na nej vozím mladšiu, ktorá mala nedávno len jeden rok. Tá na rozdiel od tej staršej v sedačke pekne zaspí a vydrží spať aj hodinu. Toto je inak dôvod prečo píšem tento článok. Veľmi ma to potešilo, lebo nám to umožňuje robiť cyklistiku celej rodinke a mladšia sa pritom aj pekne vyspí, takže sa rád podelím o dobrú osobnú skúsenosť. Vozenie v nej má na ňu naozaj rovnaký účinok ako jazda autom. Stačí, že sa trochu prejdeme a už spí. Nevadí jej ani prilba na hlave, ani slnko svieťacie do tváre či vietor. Keď zistím, že už má zatvorené oči, len zastavím, sklopím jej sedačku do spiacej polohy a ide sa ďalej. Skúšal som jej ju nastaviť na spanie hneď na začiatku, ale nepáčilo sa jej to. Vtedy ešte chce pozerať okolo seba a v skoro ležiacej polohe je potom z toho nervózna, hoci o pár minút na to už spí. Keď už spí, idem s ňou stále trochu opatrnejšie ako, keď je hore, lebo aj keď je sedačka odpružená, pri rýchlej jazde sa vie rozhojdať tak, že ju to dokáže zobudiť.

Opierka chrbta, z ktorej idú bezpečnostné trojbodové pásy sa dá posúvať hore dole, podľa toho, aké je dieťa vysoké. Rovnako sa dajú nastavovať aj držiaky na nohy, na ktorých sú tiež strmene. Používam ich len, keď dcéra spí, inak ich nepoužívam a potom počas jazdy zavše cítim, ako do mňa zo zadu kope a vykladá si na mňa nohy.

Čo sa týka materiálu, pripadá mi jej zhotovenie veľmi kvalitné. Hrúbka sedačky je až niekoľkocentimetrová, preto pôsobí veľmi robustne a odolne. Mám bielu variantu, ktorá sa mi hodí aj k bicyklu a jej skoro až luxuná biela je naozaj pekná. Tvar má tiež veľmi moderný, takže okrem toho, že si svoju funkciu plní na jednotku, naozaj až nad moje pôvodné očakávania, plní si aj funkciu štýlového príslušenstva k bicyklu.

Sedačka má možnosť jednoduchého skladania, ktoré je uzamykateľné na kľúč. Ak si človek kúpi náhradný držiak na kostru bicykla alebo adaptér, ktorý som spomínal, tak preloženie sedačky z bicykla na iný je v podstate bez akejkoľvek montáže.

Samozrejmosťou je reflexný prvok a dodatočné chrániče nôh, aby si dieťa ani náhodou nemohlo strčiť nohy do kolesa. Pri montáži na môj bicykel takéto niečo nehrozí aj bez nich, ale pre istotu ich tam mám.

Záverom môžem teda sedačku Hamax Caress len vrelo odporučiť a každému, kto začína bicyklovať s detskou cyklosedačkou zaželať dostatok opatrnosti, ktorej nie je pri deťoch nikdy dosť. Každý kto jazdí s cyklosedačkou vie, že jazda s dieťaťom vyžaduje trochu iný štýl – treba trochu plytšie vyberať zákruty, nechodiť zbytočne blízko budov alebo okolo pouličných lámp, príliš neklopiť, zosadať z bicykla s vedomím, že má ťažisko posunuté výrazne dozadu, či byť radšej vždy pripravený, že nám dieťa môže kedykoľvek ťažisko rozkmytať a pod., ale to asi každý vie.

Share This