Vyberte stranu

Už niekoľko rokov mi Formula 1 nepripadá veľmi zábavná. Sledujem ju len preto, že som si zvykol a to pravé motoristické súťaženie si tam akosi už neviem nájsť. Zábava by mala byť nenútená, intuitívna a spontánna, nemalo byť nutné hľadať ju a investigovať ak to dnes robím v F1.

Možno je to tým, že dnes do nej vidím viac, možno tým, že sa za tie roky dramaticky zmenila alebo som sa jednoducho zmenil len ja, ale každopádne si to už tak neužívam ako kedysi. Veľká cena Malajzie túto nedeľu bola ale opakom. Ponúkla mi všetko, čo očakávam od týchto nedeľných motoristických príbehov písaných horúcim súťaživým perom. Hádam len dážď chýbal, ale Spa 1998 alebo Montreal 2012 by som už asi márne čakal. Takže Veľká cena Malajzie 2016 bola skrátka skvelým zážitkom.

Hneď v úvode mi zdvihol adrenalín Filipe Massa, ktorému na štarte do zavádzacieho kola zhasol motor. Réžia sa mu v podstate nevenovala a tak som nevedel, čo s ním je a v čase, keď sa štartovalo, zdalo sa mi, akoby odštartovali bez neho, čo by bol poriadny prúser. Až pri zázname štartu som si ho všimol ako štartoval z boxovej uličky. Na chvíľu som tak mal pocit, že sa tu tak bezchybná F1 pošmykla a predsa len ešte aj dnes dokáže vzniknúť situácia, s ktorou nikto doteraz nepočítal. Zaujímalo by ma ale, že ak by sa Massovi podarilo naštartovať monopost bez pomoci inžinierov ešte na štarte a pustil by sa do zavádzacieho kola v čase, keď prví by už pomaly uzatvárali zavádzacie kolo, či by ho nechali, pretože to by potom celé pole muselo na neho čakať . Všetkým by začali chladnúť pneumatiky, možno by sa niekomu začali prehriať agregáty a Massa by zase spálil viac benzínu a pod. a napokon by to asi aj tak dopadlo tak, že by bolo ďalšie zavádzacie kolo. Každopádne to bola pre mňa zaujímavá situácia, ktorá hneď po štarte pokračovala ďalšou.

Hneď v prvej zákrute mi spadla sánka. Rosberg kolidoval s Vettelom. V tom okamihu sa všetok tak vzácny a nahromadený adrenalín rozpustil ako pena a celý zvyšný priebeh veľkej ceny som videl celkom jasne – Hamilton si ako v obývačke s pohárom vína v ruke odkrúži preteky a s 30-sekundovým náskokom pred zvyškom poľa si dôjde po 7. víťazstvo v aktuálnej sezóne. Tu sa to ale krásne zauzlilo. Keďže tam svoju rolu zohral Max Verstappen, tak to náramne pripomínalo Spa spred mesiaca a incident začali maršáli vyšetrovať. To podstatné ale bolo, že Rosberg sa prepadol na koniec štartového poľa, Vettel odstúpil a Hamiltona začali prenasledovať Red Bully v poradí Ricciardo, Verstappen. Nejdem tu popisovať celý priebeh, pretože to je popísané na fórach, ktoré sa Formulou zaberajú, chcem tu len vypichnúť pár vecí, ktoré ma tak potešili alebo skôr udržiavali v napätí.

Prvou bol postup Rosberga smerom dopredu. Toto sa od Mercedesu dalo očakávať, ale malo to pre mňa príchuť hádanky, pretože Hamilton toto už neraz zažil a jeho bodovanie alebo dokonca stupne víťazov boli vždy pripisované agresívnej jazde a jeho talentu a keďže už tretí rok sú Hamilton a Rosberg porovnávaní, toto bola ďalšia situácia, ktorá medzi nimi robí rozdiely alebo ich zrovnáva. Otázka teda neznela tak, či to Mercedes dokáže, to bolo jasné. Otázka znela, či to dokáže Rosberg.

Druhou boli Red Bully. Do určitej fázy išli monoposty Red Bullov na odlišných stratégiách, ale tím pri posledných výmenách pneumatík zvolil rovnakú stratégiu pre oboch a hoci nemali úplne rovnako staré pneumatiky, do posledného stintu vyrazili na rovnakej a približne rovnako starej zmesi. Toto dodalo ich súboju strategický šmrnc. Škoda len, že sa to nepremieto do ich vzájomného súboja, ktorý bol dovtedy naozaj skvelý.

Treťou bol predbiehací manéver Rosberga na Räikkönena v 38. kole a jeho dôsledky. Rosberg do neho išiel príliš optimisticky. Osobne si myslím, že stačilo trochu trpezlivosti a počkať ešte pár kôl. Hoci Rosberg sám neskôr povedal, že by sa mu to nepodario bez takto agresívneho manévru, nie je to veľmi dôveryhodné a skôr sa mediálne obhajoval. Získal ale pozíciu. Očakával som, ako to bude pokračovať a nebolo prekvapením, že sa jeho čin vyšetroval a dostal za to 10 sekundový trest. Tu som v duchu maršálom zatlieskal, pretože v tom čase mal Rosberg pred Räikkönenom asi 6.5 sekundový náskok a tak vytvorili súboj na diaľku, ktorý by inak nevznikol a ktorý popri súboji Red Bullov bol ďalším napínavým divadlom skoro až do konca. Rosberg do cieľa došiel s 13.5 sekundových náskokom a zaknihoval tretie miesto.

Poslednou vecou bolo nešťastné vypadnutie Hamiltona v 41. kole. Mercedes mal teda celkom vrtkavý víkend, ale šampionát to okorenilo a veľká cena bola aj vďaka tomu skvelým divadlom. Hamilton to spočiatku zobral strašne tragicky. Najprv obvinil tím, potom za tým videl božiu ruku. Trochu ma to pobavilo.

Share This