Vyberte stranu

Knihu Veľký Gatsby som našiel asi v každom rebríčku najlepších alebo najvplyvnejších kníh, ktorý som videl. Zaradil som si ju do zoznamu kníh, ktoré si chcem prečítať, ale podobne ako ju, tak aj rovnomenný film z roku 2013 som odkladal a odkladal a nevyzeralo to vôbec na to, že by som sa k nemu niekedy dostal. Ku knihe už ani nehovorím. Zhodou okolností som si ho ale dnes pozrel.

Pobavilo ma, ako bola vo filme premiešaná súčasná hudba s minulosťou, tie trochu nekonvenčné prestrihy a trochu aj DiCaprio s Joelom Edgertonom, ale pri nich to aj skončilo. Inak ma film fakt ukrutne nudil. Nechápem, prečo je toto jeden z najvplyvnejších príbehov minulého storočia. Možno preto, že americká sebaláska je taká silná, že sa američania slepo do seba zamilovali a prestali vidieť. Čo im ale môžeme len závidieť. Film je inak plný neriadenej zábavy, bohatstva a kdesi medzitým si človek nájde aj smutný príbeh o láske. Je to film pre tých, čo im ešte ušami tečie ego a nevedia, čo so sebou. Tí sa vo filme asi nájdu a pobavia sa viac.

A kto bol vlastne Gatsby? Šašo. Duševne chorá kreatúra spotreby a lacnej zábavy. Lacnej, aj keď stojí milióny. Pretože okrem peňazí človek nestojí nič. Zábavy, pri ktorej sa lusknutím prsta stáva z každého šťastný človek. Aj z týchto, čo potichu trpia ako aj samotný Gatsby. Ale kto to vie? Jedine geniálny šialenec alebo mentálny idiot. Gatsby bol fakt šašo, ale bez vtipu. Až mi ho bolo ľúto. Milionár, ale chudobný a opustený ako kostolná myš. V tom síce mohla byť skrytá úžasná kontrasnosť, ale nevidel som ju tu. No a určite bol aj tým géniom svojej doby, keďže sa mu za pár rokov podarilo tak rozprávkovo zbohatnúť. Nemohol som sa ale ubrániť pocitu, že bol naozaj duševne alebo mentálne chorý, čo by samozrejme jeho génia nevyvracalo. Veď aj tou svojou otrepanou a iritujúcou replikou: „Old sport!“, pokuse spoza toho poctivého a uhladeného džentlmena odkrýval duševného kripla.

Takže, ak to nebola paródia, čo asi nebola, tak pre mňa to bola jedna veľká nuda aj veľkým sklamaním, keďže od Leonarda DiCapria som si už zvykol očakávať výborné filmy. Myslím, že v horšom filme som ho ešte hrať nevidel. Knihu si ale v zozname kníh, ktoré si chcem prečítať, ešte ponechám. Dúfam, že je v nej čosi viac.

(.., 2124, 2125, 2126, ..)

Share This