Vyberte stranu

Kniha sa u nás predáva len v českom preklade ako Vetřelec – Peklo. Mne sa ale viac páči pôvodný názov Alien: River of Pain.

Spočiatku sa mi zdalo, že príbehu trvá nejako dlho, kým sa rozbehol a sem tam ma to už celkom prestávalo baviť, ale rozbehlo sa. A keď sa tak konečne stalo, bolo to, akoby som sa vrátil do dvojky (myslím tým film Aliens), ktorá bola parádna, a možno ma táto kniha dokonca bavila aj viac. Len som si potvrdil, že knihy Votrelec – Prebudenie, Votrelec – More bolestí a táto sú plnohodnotným pokračovaním a doplnením kultových filmov Alien a Aliens a pre každého fanúšika tejto série, budú parádnou zábavou. Určite viac ako filmy Alien 3 a Alien: Resurrection, už tie knihy len hodnoverne sfilmovať. Ale možno aj k tomu dôjde.

Príbeh perfektne zapadá do deja filmu Aliens. Niektoré scény, ktoré sú súčasťou filmu Aliens Christopher Golden šikovne zapasoval do príbehu a tak príbeh doslova a dopísmena našil na tento kultový film, dodal mu autenticitu. Golden tiež šikovne použil a opísal aj scény, ktoré boli z konečnej verzie filmu vystrihnuté.

Príbeh je o tom, čo všetko sa na Hadley’s Hope na Acherone stalo, kým sa tam Ellen Ripleyová vrátila. Vždy to zanechávalo pocit hrôzy, z ktorej film Aliens čerpal, ale až táto kniha to popisuje. Svoju smutnú rolu tu zohráva aj Rebecca „Newt“ Jordanová, ktorá prakticky jediná zo 150 člennej kolónie prežije, čo vieme aj z filmu a prečká až do príchodu posádky Sulaca, čo jej žiaľ, vzhľadom na udalosti Alien 3, život predĺži len o pár dní.

Veď aj to ako Alien 3 pristúpil k tomu, čo odkazoval Aliens. Zobral celé Sulaco a tak ako bolo ho aj s posádkou ešte v titulkoch zničil. Samozrejme okrem Ellen Ripleyovej a Bishopa. To mi vždy na tomto filme vadilo. Akoby režisér David Fincher chcel tento kult zničiť a nie rozviesť ho. Čo je ale zaujímavé, že po týchto troch knihách si možno filmy Alien 3 a Alien: Ressurection pozriem ešte raz a možno v nich niečo nájdem.

Príbeh je, ak to tak poviem, naozaj šťavnatý, ale až od polovice. Všetkého je tam dostatok. Napätia aj nádeje rôzneho druhu, prekvapení, takže určite pre fanúšikov skvelé čítanie.

Čo je ale určite zaujímavé, že skoro každá časť, či už kniha alebo film, aj keď sa javia pekne uzavreté, poskytuje pre celý príbeh ďalšie zdroje. V tejto časti je to napríklad malá posádka, ktorej sa podarí z Acheronu evakuovať na „záchrannom module“. Je na nej Brackett, Foliosová, Parisová, Mori a dievčatko Luisa. Z knihy Votrelec – Prebudenie okrem Ellen Ripley „uletel“ aj Hoop a podobne na kolonizovanej planéte LV178 sú stále tri obývané mestá. Toto všetko dáva krásny priestor, aby sa ďalší šikovný fanúšik chytil pera a ja si jeho knihu rád prečítam.

(.., 1016, 1017, 1018, ..)

Alien Universe

Share This