Vyberte stranu

Strašne ťažko sa mi píšu tieto riadky, ale niečo sa mi núka napísať. Zuzanu Dolinayovú som spoznal ako klient jej unikátneho projektu materskej škôlky Little Monkey. Deti sú tu vychovávané v duchu Montessori princípov. Hovorím unikátneho pretože, keď sme dcére hľadali škôlku, bola ešte vo veku, keď nemala nárok na štátnu škôlku. Navštívili sme ich niekoľko a jednoznačne vyhrala práve Little Monkey. Tí, ktorí ste tam neboli a nezažili ste tú atmosféru, ťažko si to možno predstavíte, ale Zuzana s jej manželom Vladom vytvorili deťom tak neskutočne príjemné a edukatívne prostredie, že som ani neveril, že je niečo také možné. Vkladali do toho všetko. Všetku svoju energiu, financie, voľný čas, až mi to prišlo šialené všetko podriadiť jednému cieľu. Boli takto šialení, správne šialení a vždy mali môj obdiv a rešpekt k tomu, čo dokázali. Ich práca bola ďaleko ďaleko ďaleko nad štandardom, ktorý sme si všetci zvykli akceptovať. Dcéra sa tam cítila, akoby to bol jej druhý domov a myslím, že tie dva roky, počas ktorých navštevovala ich škôlku, jej dali do života strašne veľa.

Minulú sobotu mali autonehodu. Vlado zahynul priamo pri nehode, Zuzana zraneniam podľahla dnes (ospravedlňujem ak je v týchto informáciách nejaká nepresnosť, sú len prebraté z médií).

Veľmi by som si želal, aby to nebola pravda. Aby si mohli ďalšie a ďalšie deti užívať svoje prvé roky života šťastné ako hravé opičky, s pravidlami, ktorým rozumejú, ctia si ich a s učiteľkami, ktoré sa im s láskou venujú. Veľmi by som si želal, aby ich projekt inšpiroval ďalších odvážnych a pomohli zmeniť spoločnosť k lepšiemu, pretože presne toto oni robili. Ťažko sa mi píšu tieto riadky, ale mali by ste vedieť, že odišli naozaj výnimoční ľudia ..

Share This