Vyberte stranu

Váľal som sa od smiechu po koberci a nemohol som prestať. Bolelo ma brucho, dostával som kŕče a nemalo to konca, myslel som, že umriem. Moje fyzické telo bolo posadnuté smiechom. Dookola sa mi pred očami opakovala jedna scénka a nevedel som ju začať vnímať obyčajným normálnym spôsobom. Bolo to úžasné. Tieto stavy zažívam približne raz za rok a čím ďalej zriedkavejšie. Spomínam si len na niektoré a toto bola tá z roku 2007.

Seriál má pre mňa veľmi sympatický nenásilný humor, kde sa naivita spája s brilantnou inteligenciou. Každý diel je plný rozmanitých a strastiplných zápletiek „neobyčajne obyčajných“ ľudí, ktoré mu dodávajú nevšednú kreativitu. Ide tiež o mne známe firemné prostredie IT oddelenia, tu tvorené Royom a Mossom. Obaja svojou profesiou a profesionálnou deformáciou si podobní a zároveň v čomsi úplne odlišní, čo sa divák presvedčí už v prvej scénke prvej epizódy. Nastupuje k nim však manažérka Jane. Jej absurdný príchod narušuje zaužívané a pre mnohých ľudí určite podivné zvyky IT oddelenia, a tak je všetko pripravené pre úžasné situácie, na ktorých som sa naozaj dobre pobavil. Výnimočný seriál.

Dá sa naň pozerať aj ako na úplne obyčajný seriál s klasickými seriálovým dejom, humorom a zápletkami. Je to tak. Ale pre mňa to bol kúsok zo mňa, pretože nie som ani doktor na klinike, ani vyšetrovateť na kriminálke, nie som ani zapletený v nekonečných romantických vzťahoch a intrigách, ale som len IT-čkár na obyčajnom IT oddelení.

Hoci tu píšem o seriáli ako celku a aj ako celok si ho cením, je tam pár epizód, ktoré ma vyslovene dostali. Fifty-Fifty (3. epizóda 1. série) scénkou, v ktorej je Roy na rande v rodinnej reštaurácii a robí zo seba tvrďasa uprostred pobehujúcich a hrajúcich sa detí, The Red Door (4. epizóda 1. série) scénkou, v ktorej Roy a Moss chcú Jane zabrániť v objavení, čo sa skrýva za červenými dverami a ich „presvedčivé“ presviedčanie končí pri otázke vyhynutí dažďových pralesov, Are We Not Men? (2. epizóda 3. série) hláškou „Did you see that ludicrous display last night?„, The Speach (4. epizóda, 3. série), v ktorom Jane svetu odhalí Internet a napokon aj spomedzi nich vyniká The Work Outing (1. epizóda 2. série), ktorá je brilantná od začiatku do konca a každá jedna minúta je majstrovsky vybalansovaným dielom ako óda na humor. Vrelo odporúčam každému, nielen IT ľuďom. Tí ho už určite všetci videli.

(…, 0795, 0796, 0797, …)

Share This