Vyberte stranu

Originálny film založený na skutočnom a tragickom osude fracúzskeho šéfredaktora časopisu Elle Jean-Dominiqua Baubyho, ktorý po náhlej mozgovej mŕtvici úpadá do kómy.

Keď sa z nej preberie, zisťuje, že je perfektne mentálne v poriadku, avšak má nefunkčné celé pohybové ústrojenstvo, a je postihnutý tzv. locked-in syndrómom – nie je schopný pohybovať sa, jesť, rozprávať, dokonca ani len dýchať bez pomoci. To sú úvodne slová zadnej strany jeho rovnomennej knihy, ktorú napísal v locked-in a tento film je, z môjho pohľadu, dojímavým príbehom o tom, ako sa mu to podarilo.

Film je z tej nosnej časti točený práve z jeho uhla pohľadu, teda z pohľadu človeka, ktorý dokáže používať len jedno oko a ním sa postupne naučí aj komunikovať. Niekedy som mal vyslovene pocit, že som paralizovaný rovnako ako on a bolo to strašne frustrujúce. Niekedy som sa zase na jeho vnútorných monológoch dobre pobavil, napr. keď komentoval správanie sa ľudí v jeho izbe. Tam bolo vidieť, že nestratil zmysel pre humor. Nestratil však ani zmysel pre krásu ani lásku, ktorú mal a ktorú som v dojímavej scénke, keď telefonoval so svojím otcom, silne prežil aj ja.

Tento film je tiež jeden z filmov, ktoré ma inšpirovali k prečítaniu si knihy. Priam k tomu nabáda. Pretože prečítať si knihu, o ktorej viem, že každé jedno jej písmeno bolo ťažko vydreté a ktorá zachytáva strašný a zároveň fascinujúci svet človeka z vnútra locked-in syndrómu, bolo pre mňa nieže samozrejmé, ale priam nevyhnutné. Trochu mi to pripomenulo knihu, ktorá sa zrodila pod perom teoretického fyzika Stephena W. Hawkinga (trpí chorobou ALS) a čo do technických podmienok sa rodila bezpochyby rovnako ťažko ako táto kniha, ale o to viac z nich človek cíti ako veľmi si ich títo ľudia želali napísať.

Medzi päťhviezdičkové filmy som si tento film zaradil až neskôr, až po prečítaní knihy, kde som si uvedomil, že až keď človek študuje alebo sa inak zaoberá takýmito ojedinelými a tragickými osudmi ľudí zistí, že ten svoj život možno mrhá a mal by začať žiť inak.

Jean-Dominique Bauby sa narodil v roku 1952 a zomrel 9. marca 1997 v prímorskom sanatóriu v Bercku, len pár mesiacov potom, ako dopísal svoju knihu Skafander a motýľ.

(…, 0820, 0821, 0822, …)

Share This