Vyberte stranu

Film je posledný z tetralógie o Hannibalovi Lectrovi, ktorý som videl, zároveň ale chronologicky prvý z nej. Našiel som ho a pozrel po vypočutí si rovnomennej audioknihy, ktorá ma mimoriadne zaujala, ale ani nie tak obsahom ako štýlom. Ten filmu chýba, ale nesklamalo ma to, pretože rukopis knižnej predlohy od Thomasa Harrisa nie je asi možné vtesnať do jediného filmu. Viem si predstaviť niekoľkodielny seriál, ktorému sa to môže podariť, ale na film je to príliš ambiciózna požiadavka. Dokonca ani skvelé herecké obsadenie mu v tomto nepomohlo.

Hoci sa film aj kniha držia spoločnej témy – pátranie po beštiálnom vrahovi, nie je vôbec neobvyklé, že sa pomerne často rozchádzajú. Cítiť z neho akúsi potrebu vyrozprávať všetko, čo je v knihe, ale na úrok atmosféry precíznosti, ako aj na úkor toho, že niektoré scény museli byť zrejme upravené pre filmového diváka. Čo konkrétne mi teda vo filme chýbalo? Najmä detailnejšie zobrazenie práce detektíva Willa Grahama a psychológia za konaním vraha Francisa Dolarhyda. Vystupovali síce ako ústredné postavy, ale chýbal im hlbší rozmer alebo nejaká vlastná história, čosi v čom by sa s nimi divák mohol stotožniť, uvažovať o nich ako o ľuďoch nie ako o postavách vo filme. Mňa osobne ani jedna postava, okrem Dr. Lectra, nijak neoslovila a dokonca aj on mi pripadal z tohto dôvodu skôr na smiech. Škoda.

Vďaka tomuto článku, ktorý ma donútil trochu pogoogliť k téme, som našiel seriál Hannibal s mne veľmi sympatickým hercom Mads Mikkelsenom v roly Dr. Hannibala Lectra, ktorý vychádza len od roku 2013 a dodnes má 27 častí. Takže je dosť možné, že si ho pozriem a budem ho tak môcť porovnať so svojimi očakávaniami ako aj s týmto filmovým spracovaním.

(…, 1958, 1959, 1960, …)

Thomas Harris

Share This