Vyberte stranu

V niektorých momentoch som mal pocit, že skôr pozerám priemerný film než počúvam audioknihu, ale to bolo len vtedy, keď sa mi dej začal podobať na americké akčné katastrofické filmy o epidémiách. Vtedy potrebuje divák trochu naladiť na akciu. Akciu, ktorá sa v tejto knihe odohráva na úplne odlišnej úrovni. Nespočíva vo vypaľovaní miest, hromadných evakuáciách a veľkých gestách hlavných hrdinov, hoci aj tu Crichton nechal jednu dedinu zrovnať so zemou malou atómovou bombou, a už vonkoncom nie v nekontrolovateľnom šírení nákazy, ale prekvapujúco v prplavej a väčšinou nudnej statickej vedeckej práci. Toto Crichton zjavne perfektne zvláda. Mimochodom toto bola prvá jeho kniha, ktorú som počul, resp. čítal. Takže aj pre mňa sa toto počúvanie stalo zaujímavým hlavne preto, čo mi priblížil.

Je to medicínky výskum tak trochu z druhej strany. Z tej strany spoza mikroskopov umiestnených v najčistejších miestnostiach, aké ľudstvo dokáže vyrobiť. Z tej strany, kde musí pracovať hlavne ľudský mozog, dôvtip a znalosti a zároveň strániť sa panike a nutkania použiť vojenskú silu. Úplne som zignoroval dopady toho, keby sa nákaza rozšírila mimo laboratóriá a ostal len záujem sledovať, čo sa deje v podzemí, kde sa experimentuje s potkanmi, opicami a ako precízne sa vedci vedia dopracovať k použiteľnému výsledku. Toto bolo pre mňa naozaj novinkou a veľmi dôveryhodnou. Asi je to dar spisovateľov ako Crichton, že vedia aj komplikované a vysoko odborné veci popísať tak, že aj keď im človek nerozumie, má pocit, že vie o čom píše a to je taký malý zázrak.

Nie som z medicínskeho fachu, takže neviem posúdiť Crichtonové vývody a často naozaj až zbytočne technické a štatistické opisy, ale počúvalo sa mi to veľmi dobre a aj keby to nebolo pravdivé, myslím, že v tom, že tak nejako asi práca vedcov v medicíne vyzerá, sa veľmi neodlišuje od skutočnosti. Podarilo sa mi teda presunúť akciu a drámu z povrchu zeme do podzemného laboratória a ak takto bude hocikto iný pristupovať k tejto knihe, nemôže byť sklamaný.

Napokon ešte jedna vec ma tu zaujala – popis štruktúry a hierarchie v podzemných laboratóriách, to ako sa zabezpečovala čistota a zabraňovalo kontaminácii. Nikedy som mal dojem, že po toľkých očisťovacích procedúrach je jediným možným kontaminovaným zdrojom sám človek, tak ako bol zrodený a úplne nahý.

(…, 0826, 0827, 0828, …)

Share This