Vyberte stranu

Poľahky zobrazené, miestami veľmi pravdivé, strasti otca, ktorý je na „materskej“ „dovolenke“so svojím synom. V prípade muža je spojenie „materská dovolenka“ úplný nezmysel, to asi chápe každý. Viac by sa patrilo povedať „otcovská dovolenka“, ale dovolím si tvrdiť, že väčšina rodičov stále namieta aj voči označeniu „dovolenka“. Mamy aj otcovia totiž dobre vedia, že minimálne prvý rok, to dovolenka určite nie je. Naša spoločnosť sa ale vyvíja ukrutne rýchlo, takže občas narazíme na takéto čudné spojenia, kedy náš jazyk zaostane za tým, o čom hovoríme. A tak sa v tomto prípade žena oblieka do montérok a muž si oblieka ženské šaty, vyloží si nohy na stôl a kým sa dieťa pokojne hrá alebo spinká, on si číta knihu, ktorú si už dávno chcel prečítať, ale nikdy na to nemal čas. Tak ďaleko je od reality aj táto „materská dovolenka“. Ale k veci.

Niekedy som sa nad humorom Dominika Landsmana naozaj dobre zasmial. Zachováva si postoj a pokoj slobodného a bezdetného muža, ktorý by si aj v čase, keď už má dieťa, chcel zachovať svoj mužský svet, v ktorom má na seba stále „právo“. Zároveň ma jeho humor prekvapil svojou tvrdosťou, ktorá niekedy silno kontrastuje s témou. Pre mňa bol určite motivačný minimálne v tom, aby som si niekedy nerobil starosti z vecí, ktoré ma rozčuľujú, ale radšej sa nad nimi naopak zasmial, hoc aj nasilu. To odľahčenie príde možno samo. Jeho humor je ku koncu už celkom dobre charakterizovateľný a nemenný – akoby prehnane optimistický, miestami doslova brutálny. Keď hovorí o tom, že by dieťa kľudne hodil o stenu a vyriešil by si tým problém, až ma pichlo pri srdci, lebo sa mi vybavila krutá realita koncentračných táborov, kde takto občas problémy kápovia naozaj riešili. Už keď niekomu niečo také vyjde z úst, je to divné, aspoň pre mňa ako otca.

Keď som siahol po tejto audioknihe, čakal som, že na chvíľu nájdem spriaznenú dušu. Pokecáme si cestou z/do roboty o rovnakých starostiach a problémoch a tak trochu v šere studených rán a tme skorých zimných večerov zrelaxujem. Nestalo sa, ale občas ma celkom pobavila.

(…, 0849, 0850, 0851, …)

Share This