Vyberte stranu

Doteraz som Amazon vnímal len okrajovo. Nielen ako značku, ale aj ako predajcu. Nenakupujem na Amazone a ak by som mal odpovedať na otázku, čo som si o ňom myslel, kým som si nevypočul túto audioknihu, povedal by som, že to bol pre mňa tuctový internetový obchod nachádzajúci sa mimo môj zorný uhol. Dobrá otázka je aj tá, prečo som potom vôbec siahol po tejto knihe. Veril som, že idem počúvať biografiu. Ale podobne ako k väčšine kníh, aj k tejto som pristupoval bez zvláštnej prípravy alebo plánovania, čo má svoje výhody aj nevýhody. Stále sa radšej nechávam vtiahnuť do každej knihy zvlášť ako do čohosi neznámeho k čomu si chcem vybudovať neukotvený názor. Po prvých kapitolách som mal naozaj dojem, že ide o biografiu. Neskôr som ale zistil, že ide skôr o rozprávanie o dvoch entitách. Jeff Bezos založil Amazon, vyprofiloval a profiluje ho a Amazon z Bezosa spravil jedného z najvplyvnejších a najbohatších biznismanov Ameriky, ktorého aktivity dnes už ďaleko presahujú záber Amazonu, čo je vzhľadom na jeho apetít a rozmach fascinujúce.

Okrem tohto prvého dojmu na mňa kniha zapôsobila veľmi intenzívne hlavne v inom smere a udržiavalo ma to v strehu, ako červík v hlave, do samého konca. Hneď od prvej kapitoly mi kniha vnukla myšlienku rozbehnúť svoj vlastný biznis viac než hociktorá doterajšia kniha o biznise. Rozprávanie totiž dáva krásny príklad toho, že z jednoduchého biznisu, v tomto prípade to bol predaj kníh, sa dá postaviť megaobchod, ktorého sortiment nemá hraníc. Toto je neuveriteľne nákazlivé a inšpiratívne zároveň, pretože ak človek chce začať podnikať, má kopec nápadov, ale väčšina z nich mu pripadá drahých, možno by si mal vybrať ten najekonomickejší a vyskúšať si svoje podnikateľské predispozície a talent práve na ňom. Nečakať na ideálnu príležitosť, dostatok zdrojov a odvahy, lebo z povahy podnikania také niečo nemusí nikdy prísť. Krátky čas ukáže, čo mu to prinesie. Takto som aj ja kapitolu po kapitole analyzoval, ktoré moje nápady sú schopné prežiť ako podnikateľský zámer a bolo to pre mňa veľmi poučné.

Knihe ale musím vytknúť, že skoro nič nehovorí o tom, ako knižný biznis vlastne funguje. Neviem si predstaviť, že balíky balili svojpomocne. Kniha nehovorí o tom, ako sa robia dohody s distribútormi kníh a koľko ich na začiatku stálo poštovné, aký systém používali, ako migrovali staré databázy na novší Oracle, koľko ich to stálo a pod. V knihe sa rozpráva len o tom, aké veľkolepé a hrdinské rozhodnutia museli manažéri spraviť. Zo Stoneovho nadšenia pre kult manažéra-hrdinu som si ale nedokázal nič zobrať. Skutočná hodnota sa mi niekde rozplynula v tom, čo aj Bezos označil ako „narátorskú chybu“. Teda v snahe vyrozprávať príbeh sa stratí hlbší vhľad, ktorý síce z rozprávania spraví zábavnú a čitateľnú formu, ale bez pridanej hodnoty a dôveryhodnosti.

Stone sa snaží všetkých opísať ako technologických mágov a nadpriemerne inteligentných majstrov vo svojom obore, ale k tomu, prečo by som si to mal o nich myslieť, sa mi dostávalo len skrz peniaze, ktoré zarobili. Nehovorím, že to koľko človek zarobí, nie je obrazom šikovnosti človeka, ale to si môžem rovno čítať štatistickú ročenku. Hovorí sa napríklad, že keď sa prvýkrát sťahovali, tak jeden z nich naložil dva Amazon sevre do kurfa a previezol ich na novú adresu. Aké obetavé?! Ale predsa firma, ktorá o pár strán neskôr, zarába niekoľko miliónov $ ročne, nemôže bežať na dvoch serveroch?! A podobných nezrovnalostí som tam nachádzal rad radom. Píše o infraštruktúre, ale akoby sa Stone toho slová bál a používal ho ako konečný produkt, za ktorým už nič nie je. Možno ale len chcel spraviť knihu čitateľnú pre naozaj širokú verejnosť a nechcel zachádzať do technologických detailov, ktoré by potešili len minoritnú IT komunitu.

Dve veci mi ale sympatické boli. Jednou bola zásada Amazonu, že mu ide vždy v prvom rade o zákazníka. Tomu sa dalo porozumieť aj z toho, čo sa v knihe písalo. Naozaj skoro na každom rohu človek zistil, ako Amazon silno bojuje za to, aby mali zákazníci dobré služby a najnižšie ceny. V mnohých prípadoch by kdektorá firma ustúpila, lebo nie vždy sa dajú robiť len zásadové rozhodnutia, ale Amazon si tento svoj štýl dokázal udržať. Neviem to posúdiť, ale v tomto ma kniha presvedčila. Druhou bolo AWS. Amazon bol v tomto smere priekopníkom a za to im určite treba vzdať hold. Na to ale, že sa nevidia ako retail ale ako technologická firma, tak je tam strašne málo popisov inovácií. Všetko je, ako som už spomenul, zahmlené postavičkami manažérov. Aj preto, keď som sa snažil prirovnať knihu k niečomu, čo mi po určitej dobe kniha evokovala, našiel som trefné prirovnanie. Najviac sa mi podobala k telenovele, v ktorej hlavnú rolu hrajú top manažéry Amazonu. Každý s každým, jeden cez druhého a v každom dieli je dôležitý niekto iný a niečo iné. Vždy to ale pôsobí bombasticky, ľahko a na konci s úsmevom. Rozhodne to nie je biografia Jeffa Bezosa, ani história Amazonu. Je to ľahká telenovela, kde sa všetko podstatné človek dočíta v štatistickej ročenke a udeje sa to v rozhovoroch medzi manažérmi. Ich kult je tu veľmi silný a začína to pri Jeffovi Bezosovi.

Kto má rád veľké čísla, exponenciálne rasty si príde na svoje. Len sa netreba veľmi nad tým zamýšľať, lebo tie čísla veľmi nesedia. Donekonečna sa opakujúce sa tvrdenia, ako firma každý rok pracuje so stratou alebo s nulovým ziskom ide v kontraste s obrovskými ziskami, ktorými sa vzápätí chváli. A kto má rád propagáciu arogantnosti, si príde na svoje tiež.

Môj celkový dojem z knihy je, dovolím si tvrdiť, opačný ako by Stone chcel. Amazon aj s Bezosom na jeho čele mi je ako firma nesympatická. To ako ich Stone opísal je mi jednoducho protivné a aj s vedomím toho, že zarobili toľko peňazí, robia zrejme úžasné veci na poli technológií, pôsobia na mňa ako diktátori, s ktorými nechcem mať nič spoločné. Chcem ale zdôrazniť, že to pripisujem len a len tomu, ako ju Stone napísal a som nedôverčivý voči tomu, že to tak naozaj v Amazone funguje.

Po jej vypočutí vnímam Amazon trochu širšie, ale nakupovať sa na ňom aj tak nechystám. Stále si myslím, že to nie je obchod pre mňa. A keďže sa Amazon v tejto knihe propaguje ako celosvetový retail, chcel som si predsa len vyskúšať nákup na Amazone. Vyklikal som si tovar za cca 140$ a to čo som zbadal, ma celkom ohúrilo. Celková cena aj s dodaním bola 180$. Vďaka za to. Možno je to ale tým, že Stone je jeden z tých, ktorí sú náchylní o amerických gigantoch a génioch hovoriť ako o celosvetých gigantoch a celosvetových génioch. Zabúda, že svet nezačína a nekončí v Amerike.

(…, 0871, 0872, 0873, …)

Share This