Vyberte stranu

Po dlhšej dobe sa mi znova občas darí zájsť do kina a je to určite lepšie ako si pozrieť film doma na počítači alebo v telke s dabingom. To posledné sa mi stáva už len fakt zvláštnou zhodou okolností.

Skvelý humor som si tu všimol ako najcennejšiu ingredienciu tohto filmu. Nie je ho príliš veľa, len jemne odľahčuje vážne situácie a tú notoricky známu legendu, ale nie je ho ani málo, aby naopak nevyznieval ako päsť na oko a nesparodoval sám seba. S humorom tu išla ruka v ruke forma akou bol film vyrozprávaný. To ma naozaj nadchlo. Mnohé udalosti, ktoré by azda iný režisér detailne vyrozprával, tu boli vyrozprávané priamo Arthurom tak trochu z rýchlika. Niekedy tak rýchlo, že ani samotné postavy nestíhali. Veľmi osviežujúce. V tomto kontexte by reálne sfilmovanie takýchto udalostí bolo len plytvaním času a zrejme by sa film stal zbytočne rozvláčny a nudný.

Príjemne ma prekvapil Jude Law. Nejako sa mu tá postava kráľa hodila. Nechápal som ako je to možné, ale podarilo sa mu to. Túžba po moci z neho až sršela a zároveň ostro kontrastovala s jeho slabou povahou. Veľmi nedôverčivo som pozeral na obsadenie čarodejky. Už keď sa objavila prvýkrát, predstavil som si jej hrdinské činy, veľa kriku a zlosti, ktorý by mal vzbudiť vážnosť a vzbudí len úškrn, ale opak bol pravdou. Bola primerane ženská, primerane vážna a jej postava pre mňa vyznela naozaj čarodejnícky. No a napokon samotný Arthur. Tu sa výber herca podaril veľmi dobre. Nechýbalo mu nič. Trochu chlapčenský v clivote za otcom, silný v rozume aj v činoch a hlavne nad vecou ako skutočný kráľ.

Poslednou vecou, ktorú som ocenil bol boj s Excaliburom v ruke. Tu som si pripomenul film Troy, v ktorom som čakal niečo podobné a naplnilo sa to trochu inou formou (unikátnym Achillovým výskokom). Arthur bojoval s Excaliburom tak, ako som čakal, škoda len, že tomu nedali viac z jeho osobnosti. Čosi čo by mi ako divákovi ukázalo, ako sa zmenil Arthurov pohľad na nepriateľa, keď držal Excalibur. Nielen, že sa stal rýchlym a čas sa pre neho akoby spomalil, ale mohol do toho vložiť aj trochu hlavu. Ale bolo to skvelé.

Tých pár vecí, ktoré mi trochu kazili dojem, napr.: nestarnúce ženy, nelogicky nevyužité šance zabiť Arthura, keď sa to dalo v podstate bez námahy, slony, ktoré svojimi ohromnými telami mohli hneď na začiatku všetko ukončiť, pár situácií, ktorým som nerozumel tam určite bolo, ale nepokazilo mi to celkový dojem. Takže to zhrniem. Nečakane dobrý film ponúkajúci prekvapivo skvelú zábavu. Isto si niektoré časti rád znovu pozriem a som si istý, že sa pobavím znovu. Vraj je to ale prvý zo šiestich filmov, ktoré majú byť o tejto legende natočené a k tomuto som už viac než skeptický. Však uvidíme ..

(…, 2080, 2081, 2082, …)

Share This