Vyberte stranu

Asi to bolo sklamanie z Promethea a Covenanta, vďaka ktorému som našiel túto knihu od Tima Lebbona. Našiel som ju na jednej z Wikín o Alienoch a zaujala ma viac než ostatné.

Každý kto videl sériu filmov o Votrelcoch vie, že prvá časť, Alien, končí tým, ako sa Ellen Ripley uloží na hyperspánok v záchrannom module Narcissus a druhá časť, Aliens, zase začína jej objavením po dlhých 57 pozemských rokoch. Úprimne, nikdy by mi nenapadlo uvažovať, že sa počas tých 57-ich rokoch mohlo niečo stať, lebo som ich považoval za dané. Ale Tim Lebbon práve sem vložil skvelý a originálny príbeh, ktorý nádherne zapadá a to nielen do prvej a druhej časti, ale do celej série.

Jedným z tých originálnych nápadov bol Ash. Android, ktorého Ripleyová zničila ešte na Nostrome. Lebbon z neho spravil ešte prefíkanejšieho ako bol tam. Akoby tušil, že to s ním skončí zle, nakopíroval sa do systému Nostroma a neskôr aj do systému Narcissusa a 35 rokov počas hyperspánku Ripleyovej analyzoval v jej prítomnosti každý signál zachytený Narcissusom, ktorý by mohol viesť k splneniu jeho špeciálneho príkazu 937, až kým zachytil ten z vesmírnej stanice Marione.

Marione je ťažobné plavidlo na orbitálnej dráhe okolo LV-178. Na LV-178 prebiehajú ťažobné práce a pri nich baníci narazia na Votrelcov. V snahe o pomoc sa vracajú na Marione, pričom dôjde k poškodeniu Marione. Dovtedy ale systémy vyšlú signály s popisom čo sa na LV-178 a jej orbite deje. Toto zachytí Ash na Narcissuse a znaviguje Narcissus, ktorý je vtedy len neďaleko na svojej spiatočnej ceste od LV-426 k Slnečnej sústave. Po tom ako sa Ripleyová prebudí a zistí, že to čomu čelila akoby len včera, je tu opäť, sa rýchlo zhodne s posádkou Marionu, že aj vzhľadom na veľmi nepriaznivé okolnosti na Marione, evakuujú ju a na Narcissuse opustia orbit LV-178. Je to šialená predstava. Narcissus je totiž nadizajnovaný len pre jedného človeka a z Marionu sa potrebuje evakuovať osem členov zostávajúcej posádky. Je to pre nich ale stále lepšie ako ísť dožiť svoj život do temna planéty, kde by zrejme každý z nich prežil dlhý a opustený život.

Má to ale jeden háčik. Narcissus potrebuje nové energetické články, ktoré prezieravo Ash vybil. Také ale boli na povrchu planéty, takže im neostávalo nič iné, len si po ne skočiť. Tam ale narazili na Votrelcov. Tu nastal boj, ktorý trochu pripomína boje na Hadley’s Hope na LV-426.

Na Marione sa vrátia už len štyria a aj z toho jedna členka posádky má v sebe Votrelca. V posledných scénach zahynú ďalší dvaja členovia posádky. Nažive zostáva len Ripleyová a Hoop. Ten Ripleyovú s premazanou pamäťou a fyzicky odrovnanou opäť zahibernuje a na Narcissuse pošle preč od Marione. Jemu samému sa podarí v poslednej chvíli evakuovať pred explodujúcou loďou na Samsone, kyvadlovou loďou medzi Marione a LV-178. Bez hyperspánkových kapsúl a sám podobne ako Ripley opúšťa orbitu LV-178 a mieri do hlbokého vesmíru.

Na konci knihy je cítiť, ako Lebbon po sebe všetko pekne upratal tak, aby sa mohol Aliens bez pochybností znovu roztočiť. Ostáva trochu nevysvetlených otáznikov, ale to je naozaj v tom, čo mi priniesla táto kniha zanedbateľné. Vo svetle posledných nepodarených filmov Ridleyho Scotta je to naozaj parádna práca. Ten mohol sfilmovať radšej túto knihu ako sterilného Promethea či Covenanta.

(…, 0927, 0928, 0929, …)

Alien Universe

Share This