Vyberte stranu

Príbeh som už poznal z audioknihy. Počúval som ju pred rokom. Preto som od filmu čakal skôr zaujímavé obrazy a vizualizácie toho, čo mi možno v knihe chýbalo, než prerozprávanie známeho príbehu. A samozrejme zábavu, lebo jemný možno trochu ironizujúci humor je v Dánových knihách vždy prítomnou ingredienciou.

Hneď úvodom musím ale konštatovať, že ako pri väčšine filmov, ktoré sú natočené podľa knižnej predlohy, aj tento za knihou zaostáva. Mám pocit, že nič okrem vyrozprávania akéhosi derivátu knihy nepriniesol. Žiadne nové obrazy, ktoré by sa tu z knihy mali vynoriť a človek by nad nimi uznanlivo prikývol, sa nekonali. Napriek tomu sa na tento film dobre pozerá a určite je to jeden z tých lepších slovenských filmov posledných rokov.

Myslím, že každý scenárista, ktorý píše scenár podľa knihy stojí pred neľahkou otázkou, či do scenára prenesie všetko čo je v knihe, alebo bude filtrovať. Zvyčajne to asi skončí filtrovaním a zdá sa mi, že zavše potom vzniká celkom odlišný príbeh. Čo nie je zase vždy na škodu. Takto sa naskytá celkom široká paleta možností, z čoho si scenár ušiť. Preto som sa vlastne pozeral na film, ktorý rozpráva akýsi lokálny príbeh detektíva Krauza bez širších súvislostí. Bolo síce naznačené, že ide o spis, ktorý má potenciál diskreditovať dôležitých ľudí, ale to bolo tak všetko. Film mi pripadal, že je prvou časťou seriálu a v záverečnej scénke jasne naznačoval, že ešte nepovedal posledné slovo. Čo je ale s ohľadom na knihu celkom nezmysel. Namiesto toho som mal z knihy dojem, že príbeh, o ktorý sa Krauz potkol, bol oveľa širší. Siahal do hlbokých dejín až k Rádu templárov. Krauz bol v knihe čiastočkou čohosi väčšieho. Práve toto mi pomáhalo vnímať príbeh z knihy pomerne ľahko, kdežto vo filme som sa často stratil a tá hlávná línia mi akosi unikala v odbočkách, ktoré som chápal, ale boli akési zbytočné. Skákal som pozornosťou od Krauza k Malachowskej, potom k Burgerovi až sa mi niť, ktorá viedla k Spirituálu úplne vytratila a keď som ho tam začul, mal som pocit, že som si niečo nevšimol.

Každopádne je to natočené dobre a klobúk dole ako sa filmári vysporiadali s modernou vizážou Bratislavy. Pôsobilo to kvalitne, čo ma veľmi teší, lebo vidieť ako sa naša produkcia pekne vyvíja.

(…, 2099, 2100, 2101, …)

Share This