Vyberte stranu

Pašovanie ľudí či tovaru cez ukrajinsko-slovenskú hranicu je nesporne zaujímavou a odvážnou témou. Skoro sa mi núka povedať, že vďaka aktuálnosti témy je film zaujímavý aj z pohľadu celoeurópskeho filmu. Film pred nedávnom získal od SFTA ocenenie Slnko v sieti za najlepší film roku 2017. Ja by som tu ale s pozitívnym asi aj skončil.

Bola to pre mňa nuda a bola to nuda skoro od začiatku do konca. Uvažoval som, čím to je, pretože téma bola fakt zaujímavá. Že by to bolo hudbou? Bola taká lepkavá, evokovala očakávanie zvratu alebo napätie, ale nič také sa neudialo a zostala zase len tá lepkavosť. Viac sa mi tam hodil iný typ hudby. Možno takej ako človek nájde v letnom talianskom filme, čo ja viem.

Chýbala tomu šťava, nejaká akcia, ktorá by trochu rozpumpovala ten pokoj. Chýbal mi tam dokonca akýsi cieľ, lebo dlho som mal dojem, že okrem toho, že sa hovorí o prevádzačoch cez hranicu, sú to len fragmenty pohraničného pašeráckeho života. Ale aj ten mi nepripadal ako strašný organizovaný zločin. Bol organizovaný, to je jasné, ale celé to bolo postavené na pár chlapoch, ktorí okrem pašovania organizovali v dedine úplne všetko, ešte aj diskotéky, svadby a pitky. Stačilo prísť na jednu takú pitku, zobrať troch štyroch do basy a hotovo, koniec organizovanému zločinu.

Dosť mi išla na nervy taká tá hraná bezstarostnosť niektorých postáv, ktoré nejakou príhodou úplne odveci chceli niečo objasniť. Ich cynizmus bol strašne prázdny, takže som mu ani neuveril. Keď cynizmu chýba inteligencia je to fraška. Zvládol by som to raz možno dvakrát, tento film si to pýtal, ale počul som to tam skoro každú chvíľu: „Poviem ti príbeh …“, „Môj otec hovori …“, koho to zaujíma?

Napokon aj hlavná postava – prevádzač s morálnymi zásadami. Celkom vtipné. Z hľadiska herectva a filmu určite zaujímavá zmeska, ale inak sa na to nedalo pozerať. Naozaj jediným emocionálnym zážitkom bolo pre mňa jediné zvolanie Emílie Vášáryovej: „Vypadnite!“. V tomto jedinom okamihu som sa akoby prebral zo spánku a na chvíľu spozornel, aby som znovu potom zadriemal. Škoda.

(.., 2110, 2111, 2112, ..)

Share This