Vyberte stranu

Tento film mi odporučil kamoš. Pripravil ma na to, že ide o westernové poviedky s nádychom tarantinovského humoru, čo ani jedno ani druhé nie je celkom moja šálka kávy, ale ubezpečil ma, že je to dobrý film. Tak som sa do toho pustil. Po prvej poviedke o Busterovi Scruggsovi som myslel, že to stopnem, ale urobil by som chybu. Hneď druhá poviedka s Jamesom Francom ma tak povediac posadila k filmu späť. Útok Indiánov bol jednoducho skvelý. Nevidel som ešte lepšie spracovanie. A nebol to jediný útok, na ktorom si takto dali záležať. V časti The Gal Who Got Rattled to bolo rovnako brilantné. Rovnako skvele sa im podarilo zobraziť ako mohlo vyzerať osídľovanie západu. Nebolo také romantické ako vo Far and Away.

Poviedka, ktorá ma ale dostala a ktorá je podľa mňa unikátna, bola All Gold Canyon, o zlatokopovi. Cítiť z nej precíznosť Coenovcov aj detail práce samotného zlatokopa, ako som inde nevidel. Vidieť v nej krásne scenérie a nechýba dráma, ktorá bola zrejme pre zlatokopov súčasťou života. A to je pritom len krátkou poviedkou. Coenovcom sa tu podarilo v pár minútach to, čo sa nepodarilo mnohým v celovečerných filmoch a to nehovoríme o nejakej špeciálnej téme, ale westernoch, čo je žáner starý ako film samotný.

Z filmu proste cítiť nebývalú kvalitu, ktorú človek len tak rýchlo nenájde v tej záplave netflixovín a polobrakov, ktoré štúdiá produkujú. Musím jednoznačne prehodnotiť svoj pohľad na bratrov Coenovcov, ktorých filmy sa doteraz odo mňa úspešne odrážali ako pinpongové loptičky. Niečo v nich asi bude ..

(.., 2192, 2193, 2194, ..)

Share This