Vyberte stranu

Neviem, prečo som si myslel, že ide o film Ridleyho Scotta, ale určite mu to v mojich očiach pridalo na kredite. Pridali sa k tomu ale aj predsudky. Očakával som totiž, že to bude nevydarený film. Preto som si ho odkladal na neskôr, až prišli Vianoce a to je doba, kedy sa mi hodilo pozrieť si niečo biblické. Dovtedy som jednoducho nemal chuť na veľkú tému, spracovanú veľkým režisérom, ale tému spackanú. Nechcel som si týmto fiaskom kaziť večer. Čo už totiž môže byť zaujímavé na notoricky známom biblickom príbehu? Takéto niečo sa dá nepokaziť buď pôsobivými akčnými scénami so špeciálnymi efektami, ktoré sa mi sem ale vôbec nehodili, buď naturalistickým obrazom, ktorý by ma zrejme už neprekvapil alebo zažiaria herci, čo je ale vždy veľká lotéria. Film by bol bombastický, ale mňa by minul ako mnoho iných. Trafí jedine <20 ročného diváka, ktorý sa takýchto vecí ešte nenabažil inde. Ja som už presýtený. Film ma ale príjemne prekvapil.

Hovorím síce, že ide o notoricky známy príbeh o Noeovi, ktorý z božej vôle postaví archu, obrovské plavidlo, ktoré pred potopou zachráni časť fauny a jeho rodinu ako jediných neskazených ľudí, ale to je asi tak všetko. Z tohto natočiť film mi pripadá trochu ako nadúvajúca sa extrapolácia, ale tvorcom sa to podarilo veľmi vkusne a primerane. Cítil som z filmu špecifickú nesúčasnú atmosféru, nádych prehistorickosti aj Boha, ktorý je ešte ľuďom nablízku a to všetko boli veľmi príjemné pocity.

Samozrejme, že nejde o film Ridleyho Scotta, ale Darrena Aronofského. Toto zlé očakávanie mi aspoň umožní zaujímavé porovnanie so Scottovým Exodusom, ktorý som ešte nevidel a určite si ho pozriem.

noah_01.19.18
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

 

(…, 1988, 1989, 1990, …)

Share This