Vyberte stranu

Knihy, audioknihy alebo aj divadelné a rozhlasové hry si pre seba hodnotím hviezdičkami od 1 do 5. Kým 1 je brak, kde mi srdce zaplače nad časom, ktorý som takto premrhal, piatimi hviezdičkami si oceňujem dielo, ktoré má pre mňa význam širší než je samotné dielo. Sú to samozrejme diela, ktoré sú samo o seba kvalitné a myslím, že aj pred odbornou kritikou a verejnou mienkou dopadajú veľmi dobre, musia mať ale v sebe niečo, čím sa ma bytostne dotknú. Sú teda akoby mne blízke, mne podobné. Paganinoho zmluva je nesporne vynikajúca kniha, veľmi dobre sa počúva (počul som dve verzie), má správne ingrediencie – profesionálneho vraha, ktorý aj keď je profesionál, sem tam sa potkne, atmosféru vážnosti a vysokých kruhov aj náznaky detektívnej práce, výborné dávkovanie napätia až do konca, pôsobí realisticky, ale mne tu niečo chýbalo. Preto si ju hodnotím len 4 hviezdičkami.

Keď som uvažoval nad tým, čo mi v nej chýba, prišiel som na to, že je až pridobre vykalkulovaná. Jednoducho mám z nej dojem, že je priemyselným dielom a autori sú až takí profesionáli v tomto žánri, že dokážu napísať vynikajúcu a zábavnú knihu za pár dní, pretože už na to majú doma software Keplers vo verzii 3.14, do ktorého im stačí nahádzať násilie na deťoch, mnoho zmarených činov aj životov, trochu mystiky, originality, trochu šialenstva, svojského detektíva a vypadne z toho napínavý príbeh, ktorý sa rovno tlačí aj ako scenár pre film. Chýba mi tam čosi, čo by sa ma osobne dotklo, ale práve pre túto chladnú kalkuláciu, ktorú z toho cítim, sa to nestalo.

.. zaujímalo by ma ale, či sa naozaj dá z jediného snímku, na ktorom je zachytené husľové kvarteto usúdiť, ktorú skladbu hrajú.

(…, 0845, 0846, 0847, …)

Share This