Vyberte stranu

Chýbalo mi tu všetko, čo mi chýba vo všetkých posledných Cruisových filmoch. Je to trochu horror, trochu akčný film a trochu komédia, trochu dobrodružný film na spôsob Indiana Jonesa. Zo všetkého trocha až je toho priveľa. Žalostne jednoduchý príbeh s nepochopiteľne kostrbatými udalosťami. Na niektoré scény sa dá pozerať, ale len vtedy ak sa na ne pozerám ako na krátke YouTube videá, ktoré nemajú ambíciu na seba nedväzovať alebo dokonca či spoločne vyrozprávať.

Už v polovici, keď sa Cruise vracal k vraku lietadla, som uvažoval či to vôbec dopozerám, lebo ten jeho návrat bol jednoducho únavný. Unavil ma napokon celý film. Tá troška humoru, ktorá tam bola, ma nezabavila, napätie ma nechalo chladným, desivé scény mi navodzovali úškrn a dobrodružnosť len utvrdzovala pasivitu.

Tom Cruise patril medzi mojich obľúbených hercov. Najmä kvôli filmom ako Interview with the Vampire, Eyes Wide Shut, Magnolia, sérii Mission: Imposible, Edge of Tommorow či minirola v Tropic Thunder, ako aj kvôli pocitu, že jeho filmy nikdy nemali núdzu na financie a tak mali obrovský potenciál využiť všetko čím môže film zabaviť. Skoky z vysokých budov, naháňačky na autách, drahé technológie, efekty, len aby sa človek zabavil. Teraz, keď sa obzriem za tým, čo som od neho doteraz videl, vyvoláva to vo mne len nepochopenie. Je to ten istý mladík, ktorý kedysi lietal na F14 až na to, že odvtedy už prešlo pár rokov a akoby prestal hrať.

Pripadá mi to neuveriteľné. Akoby unikol svojej vlastnej sebareflexii, ktorú si podľa mňa každý herec musí robiť. Pre toto oceňujem napríklad Kim Basinger, ktorá z tohto pohľadu svoju kariéru zvládla podľa mňa perfektne. Navyše múmia v podobe Sofii Boutelly nepripadá pri všetkej fantázii nijako hrôzu naháňajúca. Jej prívlastkom je len a len sexapíl.

Neskôr som sa dočítal, že toto by malo byť pokračovanie série s Brandanom Fraserom a musím povedať, že ten bol jednoducho hviezdou oproti Cruisovi tu. Kedy už príde doba, že sa nedám nachytať?

(…, 2091, 2092, 2093, …)

Share This