Vyberte stranu

Skúste si predstaviť, že máte HIV a chcete so svojím partnerom dieťa. Nechcete riskovať, aby sa vírus preniesol na plod a máte možnosť IVF s tým, že gény embrya budú upravené tak, aby sa plod a následne narodené dieťa stalo rezistentným voči HIV vírusu. Idete do toho?

V októbri 2018 sa v Číne takémuto páru narodili dvojičky s presne takto upravenými génmi. Za úpravou génov bol čínsky biofyzik Che Ťien-kchuej, ktorý bol za to ostro kritizovaný a vzápätí aj odsúdený. Bolo to za hranicou, ktorú dnešné zákony akceptujú.

Skúsme si teraz predstaviť, že vieme farboslepému človeku vrátiť farbozrakosť alebo ochrnutému človeku vrátiť pocit z chôdze implantovaním čipov stimulujúcich prenos signálov v poškodenej mieche. Kardiostimulátory sa ľuďom implementujú do sŕd už desaťročia. Je to forma liečby a je absolútne akceptovateľná. A tu niekde začínajú otázky, ktoré si aj v tejto útlej knihe kladú jej autori.

Keď sa pozrieme na dnešnú medicínu a možnosti, ktoré ľuďom prináša, je to úžasné. Okrem toho, že mnoho medicína stále nevie, vie nám pomôcť liečiť sa z bežných aj raritných ochorení, vie nám zlepšovať kvalitu života. Existuje len veľmi krehká ak vôbec nejaká hranica medzi liečbou a nazvime to vylepšením, čo dnes napríklad umožňuje všeobecne akceptovaná a populárna plastická chirurgia.

Do roku 2080 by nemala existovať slepota, pretože technológie nám dovtedy umožnia implantovať umelú sietnicu, ktorá nielenže umožní človeku vidieť, ale možno bude vidieť lepšie, ako so zdravým okom. Prečo by si potom nemohli ľudia so zdravým zrakom nechať implantovať umelé sietnice, ktoré aj im umožnia vidieť svet v „lepších“ farbách, v ostrom slnku nebudú musieť nosiť okuliare, nebudú časom krátkozrakí a môžu priamo do nich prijímať dáta rozšírenej reality, ktorá v roku 2080 bude asi tak bežná, ako dnes toaletný papier. Inými slovami, zdravotná starostlivosť zameraná na liečenie sa rozšíri o zdravotnú starostlivosť zameranú na „vylepšovanie“.

Kto bude mať dosť peňazí, bude si môcť dovoliť vylepšiť okrem zraku aj sluch, stimuláciu mozgu, svojej sexuality, svalov, aby pociťoval menej únavy, alebo mal sny na želanie, a aj svoje DNA. Ženy ak nebudú chcieť, nebudú musieť rodiť a v umelej vagíne si na svoje dieťa počkajú v pohodlí domova. A čo vojaci? Armáda vždy túžila mať cybergov, napoly ľudí, napoly roboty. A kto povie armáde, že toto je za hranicou?

Myslím, že väčšina z nás sa zo súčasnej technologickej revolúcie, ktorá tu zjavne je, teší. Sme nadšencami nových technológií. Radi si platíme už len za to, že môžeme niečo nové vyskúšať, nieto ešte za to, že niečo užitočné môžeme vlastniť. Kto by v duchu netlieskal a netešil sa, keď sa dozvie, že vieme operovať oči laserom tak rýchlo a tak jemne, že zákrok sa uskutoční skôr ako stihne mrknúť okom. Za všetkým je technológia. Je úžasné, čo všetko sme dnes schopní spraviť, hoci to bežné ešte zďaleka nie je.

Technológie nám už dnes umožňujú prístup k informáciám, ktoré sme nikdy pred tým nemali, nikdy pred tým sme ich tak rýchlo nemohli získať a ani sme ich nemali možnosť tak užívať. Stačí sa pozrieť na mobilný telefón. Ak sa pozrieme trochu ďalej, na lídrov v technologickom pokroku z GAFA (Google, Amazon, Facebook a Apple), zistíme, že nám tieto spoločnosti poskytujú ďaleko viac. Už čoskoro na internete prestaneme vyhľadávať a začneme sa ho pýtať (GPT-3).

Čoskoro bude každý človek postavený pred dilemu, či podstúpi nejaké sebou vybrané technologické rozšírenie a bude z neho profitovať medzi ostatnou konkurenciou, alebo ju nevyužije a v konkurencii ostatných bude pomalší v pohybe alebo v prístupe k informáciám, bude mať preto menej platené a horšie zamestnanie, bude žiť s nejakou chorobou, kým ostaní nie, nebude mať potomkov alebo nebude jednoducho „connected“ (pod tým si predstavte čo chcete). Keď sa nad tým ale zamyslíme, tak akési rozšírenie svojho ja, svojej existencie sa deje už stovky rokov. Každý jeden výdobytok, ktorý človek pomohol viac alebo lepšie zvládať svet, v ktorom žil, bol akýmsi jeho rozšírením. Symbolicky ako, keď sa človek naučil pracovať s ohňom alebo keď sme si začali vyrábať nástroje. Možno by niekto mohol namietať, že je to niečo iné. Áno. Je iné používať kladivo namiesto toho, aby to robil ručne voči tomu, že bude mať v končeku prstu implementovaný čip, ktorý ho autorizuje k svojim zariadeniam alebo bude mať v tele nanoroboty, ktoré mu budú odstraňovať čiastočky z kôrnatených tepien. Je to rozdiel, ale umelé kĺby, umelé orgány sú tu už nejaký ten rok a pomáhajú ľuďom.

Keď sa ale svet prehupne cez určitý bod, ktorý už dnes máme nadosah, možno už bude neskoro. Keď „rozšírení“ ľudia budú mať také výhody oproti „nerozšíreným“, neupraveným ľuďom, že tí normálni budú v nevýhode, začnú prehodnocovať pojem, čo je vôbec normálne. Strata práce na jednej strane, strata náboženstiev, strata osobnej slobody, vznik práva AI a manželstvá s AI sa stanú realitou budúcnosti za týmto bodom. Staneme sa až druhou inteligenciou v nám známom vesmíre. Čo to spôsobí? Najprv zánik smrti ako takej a napokon zánik ľudstva.

Technologický pokrok je príliš lákavý na to, aby sme si jednoducho vedeli predstaviť a uvažovať o jeho potenciálnych hrozbách. Technológie akcelerujú jednoducho rýchlejšie ako ľudská morálka a som zvedavý, kam to povedie.

(.., 1009, 1010, 1011, ..)

Share This