Vyberte stranu

Popravde ma tento film prekvapil tým, aký bol plochý a nezáživný. Jack Reacher je lacný výpredaj značky Tom Cruise™. To čo už tisíckrát zafungovalo, čo nevyžaduje veľa námahy a už vonkoncom žiadne herectvo či náročnejšie akčné scény, nedajbože nejaký filmársky experiment, to všetko sa pekne vystrihne, rutinne zošije, precízne vyžehlí a hodí sa na pulty kín. Čistý priemysel. Tam si to nájde náhodný okoloidúci, ktorému je tá tvár povedomá. Len ten unavený výraz tváre akosi spomienkam nezodpovedá, nevadí. Reklama je sviňa, zafunguje aj tu. Náhodný okoloidúci si kúpi lístok a po dvoch hodinách s tupým výrazom odchádza. Čo mi ten film len pripomínal? Netuším.

Taký je aj Jack Reacher. Silný v slovách a obratný v pohyboch, ale strašne slabý v myšlienke a schopnosti čokoľvek sprostredkovať ďalej. Podivné. Podivné na to, že za tým všetkým stojí tak vplyvné hollywoodske monštrum ako je Cruise. Niečo mi na tom jednoducho nesedí.

Myslím, že sa Cruise v Jackovi Reacherovi poriadne sekol a začína sa v tých svojich hrdinských roliach topiť. Ten pocit, že sám je z nich už unavený, bol pre mňa asi tým najsilnejším mementom filmu. Akoby si len odohral, čo mal kdesi v zmluve ešte z roku 2010 napísané malými písmenami a zutekal preč. Rád by som tomu veril. Rád by som veril, že spraví ešte poriadny film. Svojho času ma Cruise naozaj pozitívne prekvapil vo filme Magnolia, neskôr vo filme Tropic Thunder, ale dnes už len s nostalgiou spomínam na Interview with the Vampire alebo Eyes Wide Shut. Vždy sa asi rád vrátim k jeho klasike Mission Impossible, ale jeden Ethan Hunt popri Jamesovi Bondovi a Jasonovi Bournovi fakt stačí. Jack Reacher je skrátka výsmechom, smetný kôš ega a narcisizmu. Možno sa Cruise potichu smeje, že môže natočiť hocikajú blbosť a zarobí si to na seba. Ktovie. Faktom je, že zarobí. A to je na tom až mrazivé. Takže, ak to výsmechom nie je, potom je to na jeho pomyselnej krivke filmovej kvality hereckým dnom. Nie je v tomto filme nič, čo by ma chytilo za srdce. Nevidím nič, v čom by som videl trochu úsilia pripraviť dobrý zážitok pre diváka. Je to len otrepané klišé, až je to z môjho pohľadu pre hercov s takým vplyvom ako má Cruise jednoducho hanba. Navyše sa mi zdá, že Cruise je už čitateľným ako šlabikár pre prvákov, takže chcelo by to vytiahnuť z klobúka niečo nové.

Jack Reacher, please, Never Come Back!

(…, 2072, 2073, 2074, …)

Share This