Vyberte stranu

Od októbra 1919 do septembra 1935 sa z neznámeho fanatického vojačika stal Adolf Hitler diktátor nového Nemecka (Hitler: The Rise of Evil). Jeho vzostup k moci je fascinujúcim aj desivým príbehom zároveň. Nemecko sa zmenilo na tyrana a to nútilo okolité krajiny konať (Masaryk). V roku 1935 prijal Ríšsky snem tzv. Norimberské zákony. Tie v Ríši, v Rakúsku a od roku 1939 aj v Protektoráte Čechy a Morava prakticky vylúčili z občianskeho života všetkých ľudí, ktorí nemali tzv. „príbuznú krv“ (Všichni moji blízcí, Obchod na korze).

Druhá svetová vojna začala 1. septembra 1939 útokom Nemecka na Poľsko. Útok bol reakciou Nemecka na zinscenované prepadnutie vlastnej rádiostanice v Gleiwitzi poľskými vojakmi (Der Fall Gleiwitz). Nasledovalo bleskurýchle obsadenie nepripraveného Poľska, ktoré bolo neschopné sa efektívne brániť. Spriateľné krajiny Poľska, Francúzsko a Británia, na útok reagovali vyhlásením vojny Nemecku. Reálne ale už Poľsku nedokázali pomôcť. To bolo bez varovania bombardované, zajatci masovo vraždení (Katyn). Naviac, len o pár dní na to, na Poľsko zaútočil z východu Sovietsky zväz. Po mesiaci už Poľsko na mape Európy neexistovalo. V apríli 1940 Nemecko operáciou Weserübung zaútočilo na Nórsko (Narvik) a Dánsko a v máji 1940 aj na Francúzsko a Benelux. O mesiac na to bolo Nórsko, Dánsko aj Francúzsko s Beneluxom obsadené a Británia musela svoje vojsko z Európy núdzovo evakuovať (Darkest Hour, Dunkirk). V júni 1941 operáciou Barbarossa Nemecko zaútočilo na ZSSR (Bitva za Sevastopol) a do začiatku decembra 1941 obsadilo vtedy sovietsku Ukrajinu, Bielorusko (Come and See), Lotyšsko, Litvu, Estónsko, ale rýchly postup za pred Moskvou zastavil a Červená armáda začala zatláčať Nemcov späť. Paralelne k tomu začala vojna medzi Nemeckom podporovanom Fínsku a ZSSR, tvz. Jatkosota (Tuntematon sotilas), ktorá sa stala súčasťou 2. sv. vojny. Vojna sa na hraniciach Európy nezastavila. Rozšírila sa do severnej Afriky (Cassablanca, The English Patient), Etiópie (Tobruk), bojovalo sa o Atlantik (Das Boot).

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

Ešte v roku 1933 začala Himmlerova kancelária zriaďovať koncentračné tábory (The Boy in the Striped Pyjamas) ako Konečné riešenie rasovej otázky. Začal sa uskutočňovať Holokaust. Prvý bol zriadený v nemeckom Dachau a nasledovali ďalšie, z ktorých mnohé sa stali smutne známe ako miesta priemyselno-masových popráv miliónov ľudí neárijskej rasy, najmä Židov (La vita è bella, Saul fia, Sophie’s Choice). Za logistiku deportácií bol zodpovedný Adolf Eichmann (Eichmann). Drvivá väčšina ľudí, ktorí boli transportovaní do koncentračných alebo vyhladzovacích táborov tu bola aj zavraždená a len zlomku sa podarilo utiecť (Espace from Sobibor, Sobibor).

Vojnové pomery úplne zmenili vtedajší svet. Zrazu ľudia neboli ľudia ale objekty humanofóbnych experimentov, ktoré sa vykonávali v koncentračných táboroch, mimo nich (Prameň života) aj mimo nemeckom okupovanej Európy (Hak taai yeung). Vlaky už neboli vlakmi ale transportami (Ostře sledované vlaky). Našli sa ale jednotlivci a skupiny ľudí, ktorí sa dokázali vzoprieť režimu, či už v okupovanej Európe (Schindler’s List, Grey Zone, The Courageous Heart of Irena Sendler) alebo v Sovietskom zväze (So Weit die Füsse Tragen). Tí, ktorí sa nedostali do táborov, často prežívali ukrytí v ruinách zbombardovaných miest (The Pianist) na vlastnú päsť, na vidieku, kde nacisti plienili a vypaľovali dediny (Pomaľované vtáča, Come and See) alebo im pomohli iní (Musíme si pomáhať), ktorí tým riskovali vlastné životy.

Zajatie je krutou realitou akejkoľvek vojny, či už sú väznení vojaci alebo civilisti, či je to na východe (To End All Wars) alebo na západe. Stále je to realita, s ktorou nepočíta asi nikto, ale tých, ktorí sa do zajatia dostanú, to poznačí na celý zvyšok života (Hart’s War).

Odpor voči nemeckej okupácii v Európe nenechal na seba dlho čakať a či už bol organizovaný národne, jednotlivcami alebo partizánskymi skupinami, bol tu (DefianceZwartboek, Vlčie diery). Už zastavenie postupu frontu na východe pri Stalingrade (Stalingrad, Enemy at the Gates) dávalo nádeje, že Nemecko vojnu možno nevyhrá. Slovenskí a českí vojaci sa efektívne uplatňovali doma aj v zahraničí (Tmavomodrý svět). Na vysokých predstaviteľov nacistického Nemecka boli páchané atentáty. Atentát na Reinharda Heydricha bol spáchaný 27. mája 1942 (Atentát, The Man with the Iron Heart), za ktorý sa Nemci pomstili vypálením Lidíc (Lidice). Na samotného Hitlera bolo spáchaných hneď niekoľko atentátov, z ktorých sa ani jeden nepodaril (25. júl 1944, Valkyria).

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

Až v júni 1944, po piatich rokov devastovanej Európy, sa spojenci vylodili v Normandii (Saving Private Ryan, Band of Brothers, Fury, Saint and Soldiers) a postupne vytlačili Nemcov z Francúzska. Pre Američanov to boli v Európe najťažšie boje. Ťažké boje viedli aj v Ázii. Tam začala vojna už 7. júla 1937 japonskou inváziou do Číny (Ip Man). USA sa do vojny na východe zapojili až 7. decembra 1941 po bombardovaní prístavu Pearl Harbor (Pearl Harbor) Japonskom. Priebeh vojny v Ázii bol typický svojou ostrovnou povahou počínajúc bojmi na Filipínach (The Great Raid), Šalamúnových ostrovoch, najmä Guadalcanalom v auguste 1942, Novej Británii v decembri 1943, Palau novembri 1943 (The Pacific), bitkou o ostrov Iwo Jima (Flags of Our Fathers, Letters from Iwo Jima), Okinawu v máji 1945 (Hacksaw Ridge) a o Mount Austen od decembra 1942 do januára 1943 (The Thin Red Line). V Novej Guiney sa odohráli vnútrozemné boje od júla 1942 do augusta 1942 (Kokoda).

V roku 1945 už bolo Nemecko porážané na všetkých frontoch (Der Hauptman) a aj samotný Hitler sa musel stiahnuť do svojho bunkra v Berlíne, odkiaľ sa snažil riadiť operácie na frontoch, kde ale po kapitulácii 8. mája 1945 spáchal samovraždu (Der Untergang). Európa si konečne vydýchla.

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

Vojna sa neodohrávala len v zákopoch a medzi lietajúcimi guľkami, ale aj v hlavách vedcov. Takýmto bojom bolo najmä zostrojenie prvých atómových bômb Little Boy a Fat Man (The Manhattan Project), ktoré boli 6. a 9. augusta 1945 zhodené na japonské mestá Hirošimu a Nagasaki, čo vyústilo ku kapitulácii Japonska, ale takým bol napríklad aj boj o prelomenie kódu Enigma (Enigma, The Imitation Game, U-571), ktorý využívalo Nemecko na šifrovanie komunikácie medzi svojimi ozbrojenými zložkami. Odohrávala sa aj vo vojnou nesužovaných oblastiach, kde ale trpeli tí, ktorí čakali na tých, ktorí bojovali (A Very Long Engagement, Malena, Kukushka).

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn

Napriek tomu, že 2. sv. vojna skončila, aj potom ešte dlho rezonovala po celom svete, ako pomaly utíchajúci gong. Bezprostredne po vojne najväčšiu pozornosť pútal Norimberský proces (Nüremberg), ale aj dlhé roky potom bolo z vojny cítiť dôsledky po celom svete, jednak v podobe neonacizmu (American History X) ale aj z obáv Studenej vojny (The Hunt for Red October, The Thirteen Days), pretože 2. sv. vojna odštartovala nechutné preteky v zbrojení aké svet dovtedy nezažil, čím sa mier ocitol opäť na veľmi krehkej pôde, ako aj lovom na bývalých nacistov, ktoré viedol izrealský Mosad (Operation Finale).

Táto vojna sa ako nezmazateľná pečiatka na ľudských dejinách stala tiež zdrojom rôznych špekulácií a fantázií, počínajúc zranenými dušami, ktoré sa tu zrodili a neskôr páchali zločiny ďalej (Hannibal Rising, Red Dragon, The Silence of the Lambs, Hannibal) cez mystické aj rozprávkové príbehy (Pan’s Labyrinth), sadistické a zvrátené epizódy (Salò, or the 120 Days of Sodom) až po alternatívne minulosti (Inglourious Bastards), chamtivé dobrodružstvá (Black Sea) a brilantné satiry (The Great Dictator), ale to už tak trochu presahuje pôvodný zámer tohto článku.

Share This