Vyberte stranu

Kniha sa u nás predáva len v českom preklade ako Vetřelec – Odplata, ale ako v každom boji má odplata rôzne formy, aj tu ich má viac. Odplácať majú čo ľudia aj Votrelci. Preto sa mi k tejto knihe viac hodí jej pôvodný názov Sea of Sorrows, teda More bolestí alebo More utrpenia.

More bolestí je púštna oblasť na planéte LV178, inak Novom Galvestone, kde sa odohrala väčšia časť knihy Votrelec – Prebudenie. Vtedy tam ešte spoločnosť Kelland Mining vykonávala ťažobné práce v trimonitových baniach a narazili na Votrelcov. Táto kniha sa na LV178 a More bolestí vracia v čase, keď na Novom Galvestone sú už vybudované tri mestá spojené podzemnou železnicou a postupne sa terraformujúca planéta osídľuje. Prieskum vedený spoločnosťou Weyland-Yutani zistí, že More bolestí skrýva čosi viac, čosi po čom od straty Nostroma, Sulaca a terraformovacej stanice Hadley’s Hope strašne túži – získať vzorky xenomorfných bytostí XX121. Spoločnosť si najme nájomnú vojenskú jednotku, aby sa o to postarala. Píše sa rok 2496.

Len pre ilustráciu, kde sa v čase nachádzame. V roku 2023 má jemne opitý z whisky aj technologickým boomom 21. storočia v TED prejav Peter Weyland. Ľudí v ňom pripravuje na to, že AI budú už čoskoro nerozlíšiteľní od nich samých a tiež na to, že jeho spoločnosť Weyland-Yutani nebude mať žiaden rešpekt pred akýmkoľvek zákonom či už právnym, morálnym alebo etickým, aby naplnila svoje technologické a mocenské ciele, samozrejme v prospech ľudstva. Po tom ako v roku 2089 archeologička Elizabeth Shaw objaví hviezdnu mapu, ktorá podľa nej vedie k Inžinierom ľudstva, Peter Weyland zafinancuje expedíciu Prometheus a odletia na LV223. Ten si od toho sľubuje dlhší život možno aj nesmrteľnosť. Udalosti na LV223 sa zvrtnú a v roku 2094 sa presunú na neznámu zavírenú Planétu 4, kde už nejakú dobu operuje android David a odohrá sa tam dej filmu Alien: Covenant. V roku 2122 Nostromo zachytáva signál z LV426 a odohrá sa dej filmu Alien. 37 rokov na to, je Ellen Ripleyová prebudená z hyperspánku a pristáva na orbitálnej ťažobnej stanici Marione, kde sa odohrá príbeh knihy Tima Lebbona. O 20 rokov, v roku 2179, je Ripleyová na palube Narcissusa zachránená hliadkou na hranici obývaného vesmíru a v roku 2181 sa vracia na lodi Sulaco späť na LV426 (Acheron), kde sa odohrá dej filmu Aliens. Postupne sa odohrajú aj udalosti z filmov Alien 3 a Alien: Resurrection a zatiaľ je posledným príbehom práve táto kniha Mora bolestí. Krásne to inak mapujú stránky Alien Anthology alebo Xenopedia.

Ústrednou postavou knihy je Alan Decker. Empatik a vzdialený potomok Ellen Ripley, ktorý má čosi podobné tomu, čo majú aj Votrelci. Akúsi neznámu schopnosť spoločného a historického vedomia, ktoré zahŕňa aj vedomie o rodovej závislosti ľudí. Nie ale tak vzdialený, aby ho vďaka nej v podstate okamžite neidentifikovali ako jej dediča a musí zomrieť. Niečo podobné, spojenie medzi človekom a Votrelcom, sa už objavilo v Alien 3 aj Alien: Resurrection. Príbeh tu graduje podobne ako vo filme Aliens alebo v Lebbonovej knihe, čím si tieto knihy u mňa získavajú obľubu, takže o zábavu je postarané. James A. Moore do nej okrem prežitia posádky vniesol aj cieľ priniesť spoločnosti vzorky XX121. Boje mi ale pripadali ešte intenzívnejšie a fatálnejšie a atmosféra hustejšia a klaustrofobickejšia ako v spomínaných častiach. Nepridáva to na originalite, ale zábavné to určite je.

To, čo pôvodne vytvoril a dotvára Ridley Scott, je pre mňa fascinujúci vesmír, ktorý si pomaly skladám. Zdá sa, že začína niekde pri prvých Nexusoch v Blade Runnerovi, kde sa tvorí prvá AI (umelá inteligencia) singulárne nerozlíšiteľná od človeka, v podstate akými boli aj David na Prometheovi, Walter na Covenantovi, Ash na palube Nostroma a Bishop na Sulacu. Tí prví boli vyrobení v Tyrell Corporation, tí neskorší vo Weyland-Yutani Corporation. Popritom s Predátormi sa vytvorila neoficiálna paralelná história, ktorú ale zdá sa nemožno ignorovať. Od začiatku série, keď som bol ešte dieťa, prichádzali rôzne otázky o pôvode xenomorfov, neskôr ich doplnili ďalšie týkajúce sa pôvodu nás ľudí, aj tie o pôvode Inžinierov a postupne nás to všetko vedie k veľkému puzzle tohto vesmíru. Ten je ale poriadne premiešaný ešte hrabivosťou a túžbou po moci spoločnosťami ako Weyland-Yutani, aj skoro všadeprítomnou náhodou a pri tom ako si ho skladám, vyvstávajú ďalšie a ďalšie otázky a aj jedna z najzávažnejších. Singularita nie je len dosiahnutie vývoja v AI tam, kde už nebude rozdiel medzi človekom a jeho výtvorom, ale možno je aj prvým pohľadom na zaobľujúci sa horizont života, kde AI stvorené človekom zničí stvoriteľa človeka. Človeka, ktorý možno ani nebol človekom ale len pre nás nerozlíšiteľnou umelou inteligenciou, ktorá mala slúžiť svojmu cieľu. Inteligenciou, ktorá vytvára novú AI. AI, ktorá uzavrie kruh života.

(.., 1014, 1015, 1016, ..)

Alien Universe

Share This